Grčka brani šetnju u štiklama na Akropolju

Akropolj, GrčkaGrčka namjerava zabranitu turistima šetnju u visokim potpeticama tokom ljetnih manifestacija koje organizuju na Akropolju i drugim arheološkim nalazištima zbog nepopravljive štete koje tako nanose ovim drevnim spomenicima.

Grčki ministar kulture podnio je 14. maja zakonski prijedlog kojim će ubuduće biti zabranjeni upotreba žvakaćih guma i šetnja u visokim potpeticama, navodeći da će za izgrednike biti predviđene visoke novčane kazne, pa i zatvorske. Zakonom se zabranjuju i unošenje hrane i pića na mjesta gdje se održavaju predstave, kao i ulazak osoba pod utjecajem alkohola.

Grčki arheolozi strahuju da bi istaknuti spomenici, kao što je Herodovo pozorište u Atini, mogli biti nepovratno oštećeni zbog pretjerane upotrebe kao scene za razne kulturne događaje. Ministarstvo kulture je prije tri godine otkazalo sve manifestacije u Herodovom pozorištu tokom augusta zbog “pretjerane upotrebe”.

Godinu dana ranije ekipe zadužene za održavanje spomenika izbacile su 27 kilograma žvakaćih guma zalijepljenih ispod mermernih tribina. Sagrađeno 161. godine, Herodovo pozorište može da primi 5.000 posjetilaca.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *