Grdonj dobio 500 sadnica bijelog bora

Povodom obilježavanja 22. aprila Dana planete Zemlje organizovana je akcija pošumljavanja Grdonja i čišćenja prostora budućeg Parka-šuma prijateljstva na ovom lokalitetu.

Park-šuma prijateljstva, Grdonj

U akciji su učestvovali učenici i nastavnici, te studenti i profesori sarajevskih škola i fakulteta, u saradnji sa uposlenicima KJP ‘Sarajevo šume’ i Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo, koji su obavili pripremne radove. Na površini od dva hektara, od Male kule prema Sedreniku zasađeno je 500 sadnica bijelog bora.

Aktivnosti su simbolično započete na lokaciji budućeg Parka šuma prijateljstva, koji se prostire na šest hektara. Ovdje dominiraju rijetke vrste gigantske sekvoje, drveća koje raste u Sjevernoj Americi, ali i pačempresa, tuja, borova, jela, jasena, brijesta, lipe i desetina drugih vrsta drveća, što govori koliko područje Sarajeva obiluje prirodnim bogatstvima ali i koliko je važna uloga ljudi u njihovom očuvanju.

Park-šuma prijateljstva

Površina od šest hektara je ograđena, uklonjena je nepoželjna vegetacija, izrađeni su pješačka staza i odmorišta sa nadstrešnicama i klupama, napravljen protiv-požarni punkt, te su označena stabala pojedinih vrsta drveća i postavljen obavještajni pano sa karakteristikama ovog važnog lokaliteta. Projektom je planirana gradnja restorana, šetnice, objekta za prodaju suvenira, vještačkog jezera, te edukativnog amfiteatra na otvorenom. Obavljeni su svi pripremni radovi i pribavljena neophodna dokumentacija, a u toku su dogovori o početku planiranih radova.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *