Helium simfonija u Collegium artisticumu

Collegium Artisticum
Collegium Artisticum
Izložba pod nazivom “Helium simfonija” će biti otvorena večeras u Gradskog galeriji Collegium artisticum.

Radove na izložbi, koja se održava u okviru programa Centra za savremenu umjetnost Sarajevo, izložiće grupa autora koji žive i stvaraju u različitim zemljama – BiH, Srbiji, Brazilu, Francuskoj i SAD-u.

Viktor Stipsić je zadužen za muziku i koncept, Helene Raynaud za slike, Ana Stipsić predstavit će se skulpturama, Marko Vujić 3D animacijom, dok tekstilne skulpture potpisuju Vanja Ciraj i Irma Smaje.

“Projekt postoji već godinu dana. Za mene on ima tri ključna elementa – govori o ljubavi, razmjeni energije ljudi s različitih podneblja te humanizaciji. Ovo je izložba o čovjeku i humanizmu.”, istaknula je Asja Čengić, producentica izložbe, dodavši da će dio novca koji bude prikupljen od ove prodajne izložbe biti dodijeljen udruženju koje se brine o djeci s posebnim potrebama.

Govoreći o nastanku ideje za ovu izložbu, Viktor Stipsić je naglasio da se o simfoniji uvijek razgovaralo kao o muzici, ali da je ovaj put namjera bila vidjeti kako izgleda simfonija 21. stoljeća, viđena kroz sva ljudska čula.

“Razmjenjujući ideje i stvorena djela koristeći internet kao jedini kanal komunikacije, komponovali smo simfoniju koja se sastoji iz deset stavova. Izložba se tako sastoji od slika, muzike, skulptura, kompjuterske animacije i tekstilnih skulptura”, rekao je je Stipsić.

Ministarica savjetnica u Ambasadi Republike Srbije u Sarajevu Ljiljana Milojević-Borovčanin ustvrdila je da je izložbu 2009. vidjela beogradska publika te da ona predstavlja projekt koji nije bio uključen u međudržavnu programsku kulturnu saradnju. Ona je ocijenila da saradnja umjetnika BiH i Srbije postoji uspješno na nekoliko nivoa u različitim umjetničkim oblastima.

Vrijeme: od 23. augusta do 9. septembra 2010
Mjesto: Collegium Artisticum, Terezije bb (KSC Skenderija), Sarajevo

mapa područja

Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *