Helverova noć u Barceloni

Na najvećem i najprestižnijem španskom festivalu, koji postoji više od tri decenije, Kamerni teatar 55 je u Teatru Romeo predstavio svoju HELVEROVU NOĆ, kultnu predstavu u režiji Dine Mustafićaća, sa Mirjanom Karanović i Erminom Bravom u glavnim ulogama.

Detalj iz predstave Helverova noć Kamernog teatra 55

Festival okuplja velika umjetnička imena iz cijelog svijeta u teatru, plesu i muzici, traje mjesec dana, obuhvata više stotina programa i karakteriše ga velika posjećenost gledalaca. Ove godine se predstavljaju Ivo van Hove, Antonio Morcillo, Frank van Lacke i Alain Platel, te mnogi drugi autori.

Detalj iz predstave Helverova noć Kamernog teatra 55

Uoči pet izvedbi predstave upriličena je i festivalska press konferencija povodom gostovanja sarajevskog Kamernog na ovom prestižnom festivalu. HELVEROVA NOĆ je dobila pažnju i publicitet španskih medija sa najavom da se radi “o autentičnoj i provokativnoj predstavi”, koja govori o otporu, diskriminaciji i pravu na različitost.

Dino Mustafić

Postavljeno je mnoštvo pitanja o fenomenu “teatra pod opsadom” i ulozi Kamernog teatra 55 Sarajevo u očuvanju scenske umjetnosti Sarajeva, a reditelj predstave Dino Mustafić kako je postavljanje ove predstave bilo okosnicom očuvanja kosmopolitskog duha Sarajeva, grada u kojem su se tokom opsade igrali veliki pisci, dodavši kako je pozorište tada bilo oaza ljepote i nade građana Sarajeva u najtežim danima.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *