Herojstvo i žrtve u odbrani Sarajeva

U Srajevu je sinoć održana promocija knjige Ibrahima Derviševića, “Prva slavna i viteška brigada (Herojstvo i žrtve u odbrani Sarajeva).

Ibrahim Dervišević

Na promociji su govorili prof. dr. Ibrahim Bušatlija, prof. dr. Enes Pelidija i prof. dr. Enver Kazaz.

“Knjiga o Prvoj slavnoj brigadi Armije RBiH, Ibrahima Derviševića, predstavlja dragocjen povjesni dokument koji historiografima može poslužiti kao valjana osnova za njihova znanstvena istraživanja”, istakao je profesor Kazaz.

“Dervišević je knjigu o opsadi Sarajeva napisao na osnovu dokumenata koji su ostali iza ove jedinice, te na osnovu vlastitih ali i na osnovu sjećanja saboraca. Knjiga je vrlo interesantna i korisno pisanje jednog od najvećih komandanata i boraca u odbrani Sarajeva u posljednjem ratu. Na pojedinim mjestima ova knjiga će vjerovatno izazvati i reagiranja pojedinih ličnosti koje se u negativnom kontekstu spominju u Derviševićevoj knjizi. U ovoj knjizi opisan je i Derviševićev put od predratnog oficira u Sloveniji, preko dolaska u Bosnu, ratovanja po sarajevskim brdima, te teškog ranjavanja nakon čega je ostao prikovan za invalidska kolica. Ali snaga i energija koju Ibrahim Dervišević posjeduje je rezultirala ovom knjigom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.”, istakao je profesor Pelidija.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.