Hillary Clinton danas u Sarajevu

Hillary Clinton
Hillary Clinton
Američka državna tajnica Hillary Clinton, koja u ponedjeljak dolazi u Sarajevo, još jednom će naglasiti spremnost SAD-a da pomognu evroatlantsku integraciju Bosne i Hercegovine. To je poruka iz Washingtona koju će ona prenijeti, ali i podsjetiti bh. vlasti na obaveze koje moraju same ispuniti. Nakon Sarajeva, planirana je posjeta Beogradu i Prištini, a potom i Bruxellesu, gdje će se sastati s visokim zvaničnicima EU

Balkanska turneja američke državne tajnice, kako se očekuje, mogla bi podsjećati na prošlogodišnju posjetu potpredsjednika SAD-a Josepha Bidena. Prije svih zbog poruke koju će Clinton prenijeti da administracija predsjednika Baracka Obame snažno podržava evropsku i evroatlantsku integraciju zemalja regiona. Istovremeno, bit će to i američko upozorenje vlastima u Sarajevu, Beogradu i Prištini da moraju donijeti neophodne odluke kako bi osigurali budućnost svojim građanima.

Dva dana uoči posjete američkog državnog sekretara, iz Washingtona stižu najave da će Clinton u Sarajevu potvrditi američku privrženost Bosni i Hercegovini, ali i bh. zvaničnicima jasno staviti do znanja da postoje stvari koje moraju uraditi sami. Washington očekuje skoro formiranje nove državne vlade koja će donijeti odluke neophodne za priključenje BiH NATO-u i Evropskoj uniji.

O predstojećoj posjeti Hillary Clinton još je premalo detalja. Poznato je tek da u Sarajevo stiže u ponedjeljak navečer te da će se u utorak sastati s aktuelnim članovima Predsjedništva BiH, a potom i novoizabranim članom Bakirom Izetbegovićem, te visokim predstavnikom Valentinom Inzkom. I prisustvo na otvaranju nove zgrade američke ambasade u Sarajevu je u planu američke državne tajnice, kao i mogućnost da će se tokom boravka u glavnom gradu BiH susresti s još nekoliko lidera političkih stranaka, među kojima i Miloradom Dodikom.

Hapšenje haškog optuženika Ratka Mladića, pitanje Kosova i evroatlantske integracije bit će glavne teme o kojima će razgovarati sa svojim sagovornicima u Beogradu. Privođenje Mladića pravdi ostaje visoki prioritet Sjedinjenih Država, saopćeno je u Washingtonu jučer.

Uz podršku nezavisnosti Kosova, Clinton će, tokom susreta u Prištini, prenijeti kosovskim liderima potrebu za stvaranjem društva koje bi poštovalo potrebe i interese srpske manjine te saradnjom sa Beogradom.

Posjetu, kao što je i uobičajeno, prate izuzetno visoke mjere osiguranja, pa su sigurnosne i obavještajne strukture zemalja u koje dolazi već u najvišem – prvom stepenu sigurnosti, identičnom tokom prošlogodišnje posjete američkog potpredsjednika Josepha Bidena.

piše: Verica Kalajdžić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *