Hoće li KK Bosna, bivši prvak Evrope, staviti ključ u bravu?

KK Bosna
KK Bosna
Jedan od najslavnijih i najtrofejnijih sportskih kolektiva u BiH Košarkaški klub Bosna, proživljava jednu od najvećih kriza u svojoj historiji. Federalna TV istraživala je kako je do toga došlo i hoće li bivši prvak Evrope staviti ključ u bravu.

Bosna se u svojih skoro šest decenija postojanja etablirala kao najprepoznatljiviji sportski brend glavnog grada, ali i čitave BiH. Titule u bivšoj Jugoslaviji te naslov prvaka Evrope iz 1979. godine bili su kruna rezultatskih i organizacijskih uspjeha tog vremena. Od osamostaljenja naše zemlje, Bosnine prve godine obilježile su skromnim budžetom, ali i rezultatima. Od 2003. do 2008. Studenti su bili uspješna sportska priča, s velikim budžetom, sa mnoštvom titula, ali su upravo tih godina stvoreni problemi koji danas dolaze na naplatu.

Šta imamo od tih rezultata? Nemamo više ni publiku, nemamo finansijsku dobit. Jako puno igrača je prošlo kroz Bosnu. Bilo je tu i sumnjivog kvaliteta, ali i vrhunskih igrača. Svako ko je u ovom periodu radio u KK Bosni snosi dio odgovornosti. Na vanrednoj skupštini 29. novembra izabrat će se novi Upravni odbor i konačno se predočiti pravo finansijsko stanje. Dug je višemilionski, kaže Admir Bukva, direktor KK Bosna ASA BH Telecom.

Početak finansijske krize osjetio se još prošle godine, kada je klub – zbog dugovanja prema Skenderiji – domaće utaknmice igrao u Zetri, a uoči ove sezone igrački kadar, nakon dugogodišnjih obećanja, popunjen je mladim i većinom domaćim igračima, što su, svakako, uvjetovale i finansije.

Nevolja nas je natjerala na ovakvo nešto, a mislim da je to trebalo biti urađeno i prije nekoliko godina. Novac koji je tada dolazio trebao se ulagati i u mlade igrače, smatra Bukva.

U Bosni očekuju da će upravo izborna skupština krajem mjeseva biti prekretnica. U suprotnom, klubu prijeti ključ u bravi.

piše: Mustafa Radončić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *