Hoćemo ulicu Izet Kiko Sarajlić i tačka!

Predizborna je godina, još malo pa nestalo. Za nešto više od mjesec dana ulazimo u još jednu “sudbonosnu” godinu za naš grad, državu i cijelu planetu, kada će se na još jednim izborima birati još jedna vlast i još jednom će se iskoristiti sva moguća sredstva da se osvoji što je moguće više fotelja iz kojih se i dalje neće raditi ništa.

Ako smo već skoro izgubili svaku nadu da nešto radikalno može da se promjeni ipak ima nešto što mi, mali i nikom bitni, možemo uraditi, a to je uticati na one koji imaju mogućnost biti izabrani da prije nego ih izaberu ili ponovo izaberu, a zbog tog izbora odnosno reizbora urade nešto i za bolje sutra. Da nas barem buduće generacije pamte po dobru i nastojanju da se očuvaju osnovne vrijednosti. Recimo – kulture i djela koji svjedoče o našoj kulturi i baštini.

HOĆEMO ULICU “IZET KIKO SARAJLIĆ” I TAČKA

Već čuli za ovaj zahtjev/peticiju ili ne, sadašnji trenutak se čini idealnim za oživljavanje ideje i traženje ispunjenja obećanja, kojih smo po pokretanju akcije imali na sve strane, a obećanje ludom radovanje. Uzdasmo se u njihov obraz i naravno – ništa.

Međutim, ovaj put imamo priliku da nam ispune obećano jer ćemo tražiti da se ono ispuni odmah, odnosno prije samih izbora i time usloviti i naš glas, zašto da ne.

Svjesni smo činjenice da uslovljavanje imenom ulice nije toliko jako koliko i opetovani pozivi za opstanak nekog od konstitutivnih naroda. Ipak imamo još tračak nade da i pripadnici svakog od tih naroda shvataju da i njihov opstanak u ogromnoj mjeri zavisi i od opstanka sjećanja na ljude i djela koja su nas sve zajedno činili boljima i priznatima dok sad tavorimo na marginama, predajući se “novim” nazadnim vrijednostima.

Srozavaju, odnosno ubijaju, nam kulturu, zatvaraju se pozorišta, nikog “odozgo” nije briga što imamo stotine hiljada nepismenih, što nam se nude, počev od dnevne štampe pa do tv ekrana, nepismeni, površni, zaglupljujući sadržaji. Eno ga (pozorište) u Mostaru zatvoriše, Tuzla odavno nema kino (napomena: živimo u 21. vijeku), Sarajevo je postalo “trgovački centar”… I sve bi to bilo u redu da mi ne možemo bolje, više i kvalitetnije. A možemo. Da nismo vidjeli i iskusili pa hajde, ali vidjeli smo i probali, pa je logično i da nas pegla sveopšti nedostatak, barem, ukusa.

Ulice nam, u velikoj mjeri, nose nazive nepoznatih ili opskurnih likova dok istinski zaslužne sklanjaju u podrume s namjerom da ih uguše u vječitom mraku.

Mnogi gradovi u našoj dvoentitetskoj državi nemaju niti čikmu, a kamoli ulicu, “ne daj bože” trg posvećene mnogim ljudima koji su ih voljeli, veličali, i cijeli život od njih pravili svojevrsne relikvije. Novonadrli, koji prema šablonu, misle da je od njih život počeo niti znaju, niti im je u interesu da znaju da su prije svega ovog neukog postojali i Sarajevo i Mostar i Tuzla i Banja Luka i Bihać i Trebinje i Livno i… koji su živjeli i disali punim plućima. Nekad prebogati kulturnim sadržajima i događajima, danas svaka od pomenutih (i nepomenutih) geografskih tačaka, objedinjenih u pojmu Bosna i Hercegovina, postadoše leglo nečeg potpuno suprotnog od nasušno potrebnog, časnog, ljudskog, kulturnog…

Nekada je svaka mjesna zajednica imala svoj DOM KULTURE – ustanovu gdje se lokalno stanovništvo obrazovalo, kulturno i umjetnički uzdizalo, družilo i međusobno vezivalo. O višim razinama, poput opština, naselja, gradova… da ne pričamo. Danas, međutim, imamo situaciju da niti svaki grad nema svoju kino dvoranu, da se pozorišta zatvaraju, a kulturne institucije poput muzeja se nalaze na korak od propasti, o piscima da… ma ko j… pisce.

Zašto je to tako već je svakom jasno. Što manje kulture koja oplemenjuje, širi vidike, tjera na razmišljanje, to manje i sukoba mišljenja sa nametnutim, besmislenim, ugnjetavačkim, imbecilnim, jednoumnim, kolektivnim, izgubljenim u vremenu i prostoru.

HOĆEMO ULICU “IZET KIKO SARAJLIĆ” I TAČKA

Hoćemo! Do sada se složilo skoro dvije i po hiljade ljudi koji su se organizovali putem peticije, započete 19. februara 2009. godine, od kada se putem Facebook-a okupilo više od 2'000, a peticiju potpisalo više od 600 onih koji smatraju da jedna od ulica u glavnom gradu Bosne i Hercegovine treba dobiti ime Izet Kiko Sarajlić.

Tokom početne kampanje se došlo i do podrške javnih i kulturnih radnika te zvaničnog obećanja aktuelnog gradonačelnika grada Sarajeva Alije Behmena (postoji i audio zapis obećanja koje je gradonačelnik na upit članova ove grupe dao u programu Radio Sarajeva) kako će se lično založiti da se ovo pitanje riješi u što skorijem roku.

Danas (22. novembar 2009), kada ovaj tekst nastaje, naravno da ništa značajnije nije učinjeno osim mnogo dobijenih obećanja. Navikli smo da se samo u izbornim godinama ispunjavaju data (i daju nova) obećanja. Dakle, izborna godina je pred nama, za nešto više od mjesec dana. Otvorena i dokumentovana obećanja imamo i možemo ih iskoristiti.

Vrijeme je da Kiko (Izet Sarajlić) dobije svoju ulicu. Kao što je vrijeme i da Daco (Dario Džamonja) dobije svoju ulicu, kao što bi i Zoka (Zoran Bečić) trebao dobiti svoju ulicu, kao što je jedna od ulica zaslužila da se zove po sjajnoj Nadi Pani, zatim Miodragu Žalici, Draženu Ričlu Pari, Karimu Zaimoviću, Benjaminu Benji Filipoviću, Slobodanu Bodi Kovačeviću, Davorinu Popoviću…

Ako neka od pomenutih imena ne znamo, sram nas bilo, a nije li i to jedan od razloga da se zahvaljujući imenu na tabli neke od sarajevskih ulica neka glavica zapita – ko je bio taj čije ime stoji ispod broja?

HOĆEMO ULICU “IZET KIKO SARAJLIĆ” I TAČKA

A da je moguće, svjedoči i Pozorišni trg – Susan Sontag. Inicijativa koju je svojevremeno pokrenuo pozorišni reditelj Haris Pašović (East West Centar) je također bila zaboravljena, pa je nakon “napomene” naišla na podršku i rezultirala prepoznatljivom tablom u centru Sarajeva, ispred Narodnog pozorišta Sarajevo.

» potpiši peticiju > http://kiko.co.ba/peticija/
» učlani se u > Facebook grupu

piše: Nermin Čengić

KIKO.co.ba - posveta Pjesniku
KIKO.co.ba - posveta Pjesniku

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Jedan odgovor na “Hoćemo ulicu Izet Kiko Sarajlić i tačka!”

  1. Uz potpis na peticiju za dodjeljivanje imena Izeta Sarajlica bilo kojoj ulici u gradu Sarajevu, evo…
    Kika znam od gimnazije (Prve). Kada sam se ja borio sa slabim ocjenama iz matematike i hemije Kiko je vec bio legenda. Nisam imao srecu da svoje pocetnicke stihove citam zajedno sa Kikom na nekoj od veceri, koje su se u ta doba (kraj sezdesetih i pocetak sedamdesetih) organizovali po gradu uveliko. No, znam da je covjek bio zaista covjek… I znam da me je ponudio cigaretom, a ja odbio, kada sam kod njega u kuci bio, povodom nekakvog razgovora ili dogovora oko proslave devedesetogodisnjice Prve Gimnazije. Odbio sam, jer sam mu rekao lazno ime i prezime – on nije smio doznati ko sam ja. A, ja sam bio (tada) jedan od junaka njegove poezije…
    Buca se zaljubila i odjednom, jer su pune NJEGA (ovo NJEGA, to sam ja)…
    Od one pjesme “Zbogom lijeva strano” obozavam stvarajastvo tog covjeka. I duboko, duboko postujem autora. Ne treba kazati koliko bi GRADU znacilo da ima ulicu sa njegovim imenom!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *