Hreša na Baščaršiji

BaščaršijaOve jeseni bi trebalo početi popločavanje Baščaršijskog trga.

Opština Stari grad je raspisala tender za odabir najpovoljnijeg izvođača radova, koji je juče zatvoren, a sada slijedi izbor najboljih ponuđača.

U sklopu velikih radova na Baščaršiji biće promijenjene kanalizaciona i vodovodna mreža, a biće postavljena i rasvjeta.

“Plan je da trg bude popločan kamenom hreša, ali da se radi dubinski. Kao što je poznato, ta vrsta kamena je autohtona. On je postojan na niskim temperaturama, ne upija mnogo vlage i dug mu je vijek trajanja. Što je veoma bitno, ne kliže se na kiši ili snijegu, a mi ćemo i dio kojim se građani najviše kreću napraviti hrapavijim. To je ista ona vrsta kamena koja krasi Zlatarsku ulicu”, rekao je Tarik Poturović, pomoćnik načelnika za komunalne poslove i investicije opštine Stari grad.

Poturović objašnjava da realizacija projekta ne može početi ranije zbog procedure izbora najboljeg ponuđača, kao i zbog turističke sezone u ljetnim mjesecima.

“Nakon odabira izvođača mora biti ispoštovan rok za sve one koji se žele žaliti i imaju primjedbe na odabranu firmu. Tako je po zakonu, a osim toga, ne može se raditi u jeku turističke sezone. Do sada smo imali građane, zanatlije koji su se bunili. Stoga će radovi početi najvjerovatnije u drugoj polovini septembra”, objasnio je pomoćnik opštinskog načelnika.

Projekat popločavanja finansira grad Sarajevo sa milion konvertibilnih maraka.

U decembru prošle godine, tadašnja gradonačelnica Semiha Borovac i načelnik opštine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić potpisali su ugovor o realizaciji ovog projekta.

“Opština Stari grad daje podršku u ljudima. Tačnije, mi ćemo nadgledati radove. Vjerovatno će još mnogo toga morati da bude rješavano u hodu, jer projekat je jedno, a situacija na terenu je nešto sasvim drugo”, rekao je Poturović.

Pojedini sugrađani smatraju kako u ovom starom dijelu Sarajeva ipak ne bi trebalo mijenjati izgled.

“Ne sviđa mi se to novo popločavanje. Više volim ovu svojevrsnu kaldrmu. Zašto Baščaršijskom trgu oduzimati tu autentičnost? Bolje bi bilo da više novca bude izdvojeno za čišćenje trga. Posebno mislim na ljetni period, kada higijena baš nije na zavidnom nivou”, kaže Sarajka Azra Zahirović.

Jedna mlađa sugrađanka napominje da ima prioritetnijih poslova u gradu od uljepšavanja Baščaršije.

“Pa ne znam, ako grad Sarajevo nema pametnijih projekata osim popločavanja i fasada, neka se radi. Ali mnogo je naselja bez adekvatne kanalizacione mreže i putnih komunikacija. Toliko je klizišta koja prijete naseljima. Ali, eto, mi ušminkavamo Baščaršiju, iako su i ove sadašnje ploče dobre”, smatra ona.

piše: Elma Duvnjak

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *