Hronike vremena u Maku

Galerija MakHronike vremena, naziv je izložbe koja je u povodu obilježavanja 50. godišnjice od smrti istaknutog bh. književnika, dramaturga i kulturnog djelatnika Borivoja Jevtića (1894-1959) postavljena u sarjaevskoj galeriji Mak, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH u Sarajevu.

Kroz niz izloženih rukopisa, fotografija, ličnih dokumenata i predmeta Borivoja Jevtića, kao i književnih časopisa u kojima je objavljivao radove, pozorišnih plakata, crteža i knjiga osvijetljena je svestrana djelatnost ovog književnika.

Borivoj Jevtić je pripadao generaciji kulturnih djelatnika koji su bili opijeni idejom jugoslavenstva i koji su radili na stvaranju države Jugoslavije. Ostvario je niz izvanrednih portreta ljudi, uređivao i pokretao brojne književne listove, radio kao dramaturg u pozorištu te bio veoma dinamičan organizator kulturnog života u BiH.

Autor izložbe, koja je realizovana u saradnji sa SPKD ‘Prosvjeta’ je Nedim Mušović, viši kustos Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a postavku možete pogledati do 15. januara 2010. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *