Humanitarni telefon u BiH

humanitarni telefonNa hiljade je teško oboljelih ljudi u našoj zemlji, koji na sve načine pokušavaju prikupiti novac za skupe operacije. Jedna od solucija bila bi humanitarni telefon. Da bi bio otvorili jedan takav telefon, u BiH je procedura posebna.

Poziv za pomoć u liječenju teško oboljele djevojčice Aide Jašarević samo je još jedna u nizu potresnih životnih priča i vapaja za pomoć. Novca za operaciju njeni roditelji nemaju – 8.000 eura njima je nemoguća misija.

“Pokušaj otvaranja humanitarnog telefona nije uspio. Nehudin Jašarević, Aidin otac, odustao je od toga. U startu bih morao dati 300 KM, a onda još 40 za taj mjesec”, tvrdi Japarević.

U BH Telecomu negiraju da je potrebna uplata novca koju spominje Jašarević.

“Ono što treba da urade jeste da plate 1 KM pristupne takse i da im se odobri broj za korištenje koji će objaviti.” kaže Nađa Lutvikadić, portparolka BH Telecoma.

Postupak otvaranja humanitarnog telefona u HT-u Mostaru isti je kao i u BH Telecomu, ali u ovoj firmi tvrde da ipak postoje slučajevi koji su iznimka.

“Kada vidimo da je stupanj naplate visok, mi se odreknemo i tih 10 posto, tako da sav taj prihod darujemo pokretaču akcije koja stoji iza toga”, kaže je Slaven Grbavac, izvršni direktor Marketinga HT-a Mostar.

Važna pojedinost koja se odnosi na oba telekoma jeste da humanitarni telefon mogu otvoriti isključivo pravne osobe, odnosno fondacije i organizacije koje se bave humanitarnim radom.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *