I da živim u islamskoj državi glasala bih protiv vjeronauke u obdaništima

Melika Salihbeg BosnawiMelika Salihbeg Bosnawi, poznata bosanskohercegovačka književnica i intelektualka čija djela se prevode na svim jezicima svijeta i muslimanka – vjernica digla je svoj glas protiv uvođenja vjeronauka u vrtiće.

Razlog za potpisivanje peticije na Melika Salihbeg Bosnawi je kako kaže – islam!

Meni je žao da naši političari i funkcioneri koji su sada itekako glasni nisu bili isto tako glasni u vrijeme komunizma kada se na svakom koraku vršila ateizacija, naglašava u razgovoru za sarajevski dnevnik San Melika Salihbeg Bosnawi koja se ograđuje od bilo kakve antiislamske kampanje iz izmišljenih ili postojećih razloga!!!

“I da živim u islamskoj zemlji potpisala bih ovu peticiju. Kur'aan u više navrata ističe da je poslan od Boga “razumima”. Teško da djeca u starosnoj dobi za vrtić imaju svoj razum razvijen do stupnja na kojem mogu primati vjersku pouku. Poslanik Muhammed s.a.v.s. čija su izvješća i djela drugi izvor postupanja za muslimane, poučio je svoje sljedbenike o odgoju djece na način da ih prvih sedam godina prepuste isključivo igri, drugih sedam da ih strogo odgajaju u vjeri i drugim životnim znanjima, a u trećih sedam da ih samo savjetuju, jer od četrnaeste godine oni su svoji ljudi. Muslimani-vjernici vjeruju da, slijedeći Poslanika Muhammeda a.s, slijede savršeni uzor svjetovima, kako ga atribuira i sama knjiga, Božanski poslana po njemu”, priča Melika Salihbeg Bosnawi.

Naglašava da bi ona svoje dijete pustila do sedme godine da se isključivo igra, kako se ne bi poslije igralo noževima i pištoljima po tramvajima i ulicama.

“Smatram da je prijedlog o uvođenju vjerske pouke u vrtiće učinak ili neznanja, ili je motiviran nevjerskim razlozima. Ja sam peticiju protiv uvođenja vjeronauka potpisala ne iz sekularnih, već iz vjerskih, pobliže islamskih razloga, koji su zasnovani na Božijoj knjizi i na kazivanju i praksi Poslanika Muhammeda, neka je blagoslov i mir na nj, i na njegov rod!”, kaže Melika Salihbeg Bosnawi.

Iako je odavno vjeronauk uveden u škole poznata književnica smatra da ni postojeća vjerska pouka u školama ne bi trebalo da je u smislu osposobljavanja učenika za prakticiranje religije, jer to je prema njenom mišljenju zadatak roditelja i ljudi koji rade u vjerskim zajednicama i bogomoljama.

“Djeci u školama treba pružati povijesno-kulturološke informacije. Na zajedničkim časovima, taj nastavni predmet morao bi pružati učenicima informaciju o svim religijama, a ne samo o onim trima koje su ozvaničene u našoj državi. Ukratko, antisegregacijski i antiateizirajući koncipiran, on bi ponudio elementarno poznavanje historije i sadržine svih onih vjerovanja koja su značajnije obilježila ljudsku povijest i civilizaciju” – smatra Melika Salihbeg Bosnawi.

Dodaje da uistinu osposobljen nastavnik “historije i kulture religija” treba biti u stanju poučiti učenike o jednom, zajedničkom jezgru svih njih, o čemu ne govori samo posljednja Božija knjiga, Kur'aan, već i mudraci iz svih civilizacija i kultura: od Babilona, Indije, Kine, Perzije, preko grčkih mudraca, jevrejskih, kršćanskih i muslimanskih, do onih iz novijih vremena.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *