I ove zime bez gasa?

plinPrema riječima Almira Bečarevića, direktora BH Gasa, moguće je da i ove godine građani Sarajeva budu prinuđeni da se mrznu u svojim stanovima, “bez obzira što se dug prema Rusiji uredno isplaćuje”.

“O tome je nezahvalno govoriti, jer se nikada ne zna šta se može desiti. Ko je znao da će nam u januaru isključiti gas. Nije apsolutno niko, a desilo se to što se desilo. Mi u BH Gasu na takve stvari ne možemo uticati”, kaže Bečarević.

Ratni dug Rusiji u iznosu od 104,8 miliona dolara, uredno se isplaćuje. Međutim, kako kaže Bečarević, “taj dug će se isplaćivati još godinu, a šta onda…”

“To je simbolično što mi plaćamo Rusiji, zaista je tako. Međutim, to će trajati još godinu dana, a više ćemo znati krajem godine, kada ugovor ističe. Pokazali smo da nismo nezainteresovani kada je vraćanje duga u pitanju. Rusi to znaju. Međutim, mora se priznati, to je mizerno što mi vraćamo. Ipak, radi se i milionima dolara. Rusi su spremni da se ovo poglavlje završi, da se “prelome” dva duga – naš za gas i ruski klirinški. Ali, ne postoji dobra volja kada je u pitanju naša država. Mi u BH Gasu za sada sve uredno plaćamo, ali nikad se ne zna. Niko ne može garatovati da nam neće isključiti gas”, upozorava Bečarević koji je jedino optimista kada je u pitanju mogućnost ponavljanja januarske krize, izazvane nesređenim odnosima Rusije i Ukrajine.

“Mislim da neće doći do krize, te da će Ukrajinci i Rusi to srediti. Osim toga, Ukrajina je dobila kredit od Evropske unije. Bilo je govora da neće biti gasa u julu, ali do toga nije došlo. Ipak, to su stvari na koje mi ne možemo uticati. Sve je moguće, jer kriza u januaru je najbolji dokaz za to. Bez ikakve obavijesti 15 zemalja Evripe ostane bez gasa, znak je da se sa ovakvim stvarima nikad ne zna…”, ostavio je Bečarević širok prostor za strepnju bh. korisnicima gasa.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *