Iluminacija centralnih sarajevskih ulica

Ferhadija, SarajevoU petak je , u galeriji Akademije likovnih umjetnosti, u Sarajevu održana prezentacija konceptualnog rješenja “Iluminacija Ferhadije i ulice Maršala Tita” čiji su autori studenti četvrte godine odsjeka Produkt dizajna Amina Avdić i Bojan Kanlić.

Studenti su, na osnovu istraživanja postojećeg stanja osvjetljenja u ove dvije ulice, ustanovili da rasvjeta nije postavljena na odgovarajućim mjestima tako da više osvjetljava fasade nego ulicu, pa čak predstavlja problem stanarima nekih zgrada. Osim toga, koriste se rasvjetna tijela koja ne daju adekvatno osvjetljenje, a troše mnogo električne energije.

Novim rješenjima koja predlažu povećao bi se osvijetljeni prostor a time i sigurnost prolaznika te poboljšao estetski ugođaj i smanjila potrošnja električne energije. Novim konceptom je također predviđena iluminacija fasada značajnijih građevina na području središnje gradske općine.

Koncept projekta je nastao na osnovu sporazuma o stručnoj saradnji između Općine Centar i Akademije likovnih umjetnosti, a buduće zajedničke projekte će voditi profesori Stjepan Roš i Srđa Hrisafović. Pješački most “Radićeva-Likovna akademija” biti izgrađen po idejnom rješenju za koje su njegovi autori – studenti Produkt dizajna Adnan Alagić, Amila Hrustić i Bojan Kanlić osvojili prvu nagradu na javnom konkursu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *