Intervenišu i policija i Hitna pomoć

Osnovna škola Safvet-beg Bašagić, Sarajevo, BiHSigurnost u nekim školama na području Kantona Sarajevo na niskom je nivou, što potvrđuju česti fizički sukobi djece koji završavaju intervencijom policije i ekipa Hitne pomoći.

Samo u dvorištu Treće osnovne škole u ilidžanskom naselju Pejton u proteklih mjesec i po desila su se dva incidenta.
Amela Tinjak, direktorica Treće osnovne škole, koja ima 1.200 učenika, kaže da “tu i tamo dođe do bezazlenih fizičkih sukoba djece”, ali da to nije zabrinjavajuće.

Roditelji čija djeca pohađaju ovu školu tvrde suprotno, te kažu da su u strahu i zbog toga djecu i u višim razredima dovode i odvode iz škole.

“Prije više od mjesec dana, u dvorište ove škole automobilom je uletio muškarac srednjih godina. On je u bijesu zbog toga što je jedna grudva iz dvorišta izletjela i pala na njegov merecedes vozilom ušao u dvorište puno djece, a kada ga je jedan od starijih ljudi upozorio da su tu djeca i da ne može tako ulaziti, on je nasrnuo na starca. Čovjek nije želio da zove policiju, a to su vidjeli i nastavnici iz škole”, kaže Ifeta H., majka čije troje djece ide u ovu školu.

Direktorica Amela Tinjak ovu priču je negirala, kazavši da je dvorište zatvoreno i da niko ne može da uđe unutra. Da je tvrdnja direktorice netačna, uvjerili smo se i sami kada smo došli pred Treću osnovnu školu, jer su vrata dvorišta širom otvorena, a redara ni policajca nije bilo u blizini. Grupa roditelja koju smo zatekli ispred škole kazala nam je da je u srijedu u školskom dvorištu izbila tuča između četiri dječaka iz viših razreda.

“Bojimo se za našu djecu. Jučer su pred Trećom osnovnom školom bili i Hitna i policija, dva dječaka držala su jednog kojeg je treći tukao. Oni su iz starijih razreda. Bio je to strašan prizor”, kaže Ifeta H.

Amela Tinjak, direktorica škole, potvrdila nam je da su policija i ekipa Hitne pomoći dolazili pred školu, ali da su se dječaci potukli van školskog dvorišta, te da za to nije odgovorna škola.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke KS kažu da je teško kontrolisati dešavanja u školama i oko njih, jer imaju 60.000 đaka. Ističu da bi uprave škola morale hitno nešto preduzeti kako bi se spriječile takve situacije.

Sretko Žmukić, savjetnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u KS, tvrdi da u svim školama postoji video-nazor i dežurni nastavnici koji moraju voditi računa o djeci.

“Dešavaju se problemi, ali se direktori, pedagozi i nastavnici morajau više angažovati. Uputićemo dopis Trećoj osnovnoj školi i tražiti objašnjenje. Kontaktiraćemo i s MUP-om KS i zamoliti da aktiviraju policijske službenike kakao bi oni više nadgledali škole”, rekao je Žmukić.

piše: Mirsada Lingo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *