Iz mape Faginovića u Bošnjačkom institutu

Inicijativa pokretanja svijesti na odgovorniji odnos prema vrijednostima koje čine osnovu dostojanstvenijeg postojanja

Iz mape Faginovića, Bošnjački institut, Sarajevo
Iz mape Faginovića, Bošnjački institut, Sarajevo
Izložba “Iz mape Faginovića” predstavlja levhe i radove Ali ef. Faginovića, istaknutog bosanskohercegovačkog kaligrafa na prelazu iz 19. i 20. stoljeća, kao i djela njegovih učenika te druga djela pronađena u njegovoj mapi i biblioteci.

Zahtjevan postupak konzervacije i napor spašavanja kaligrafske zaostavštine porodice Faginović, što je omogućio “Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića”, ima višestruk značaj za našu kulturu.

Osim što otima od zaborava i izvodi na svjetlo dana neka od najljepših djela islamske kaligrafske umjetnosti nastale na prostorima Sarajeva, ovakve inicijative doprinose i vrijednosti bogate kulturne baštine Bosne i Hercegovine ponovo ožive i uključe u savremeni prostor, da se naša svijest pokrene na odgovorniji odnos prema vrijednostima koje čine osnovu dostojanstvenijeg postojanja.

Ali ef. Faginović je bio istaknuti kaligraf krajem 19. i početka 20. st. Pisao je na arapskom, turskom i perzijskom jeziku. Pored službe u pisarnici obavljao je i službu muvekita Careve džamije. Bio je posljednji učitelj kaligrafije (husni-l-hatt) koji je vodio vlastitu kaligrafsku školu. Vještinu pisanja od Ali ef. Faginovića preuzeli su kaligrafi Derviš Korkut i Husein ef. Rizvić.

Bošnjački institut je na poklon dobio zaostavštinu Faginovića od gospodina Muzafera Faginovića. U izložbu “Iz mape Faginovića” uvrštene su i levhe privatnih zbirki: gđe. Behije Rizvić, gđe. Mubere Rizvić, rahmetli Seida ef. Strika, rahmetli gđe. Melihe Tahmiščije, lehve iz Čekrekčijine džamije, te divit dr. Šakira Džirle.

Vrijeme: Stalna postavka @ 9:00h do 19:00h
Mjesto: Bošnjački institut, Sarajevo

mapa područja
Pogledajte mapu

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *