Iz nule u keca

Iz nule u keca
Iz nule u keca
Predlažem da skratimo. Moramo biti konstruktivni. Daj da vidimo šta su nam ustvari obećale naglo zahuktale partije i groteskni kandidati u ovoj predizbornoj nebulozi

Obzirom da ovo čitate na internetu, na kojem visite (znam da visite), počnimo od tog “krucijalnog” pitanja.

Koliko ih vam je obećalo besplatan, brzi internet? Nijedna.

Ovdje se ne obećava ni struja koju, a već smo deset godina u 21. vijeku, nemaju ni sva domaćinstva, ponegdje i cijela sela, a da vam se obećava internet, pa još brzi, uz to biste i bespaltan? Ma dajte. Čak ni neki gradovi u Bosni i Hercegovini nemaju jaču vezu od onog praistorijskog dialup-a, a vi biste još internet brz i besplatan. Kad bi obećali brz i besplatan internet, vi biste proguglali i vidjeli da je to u, recimo, Finskoj već nekoliko mjeseci u kategoriji osnovnih ljudskih prava, što znači da je to obećanje itekako moguće ispuniti. Kad se hoće.

Jesu li vam obećali besplatno školovanje? Nisu.

Ne treba njima obrazovana masa. Od toga ih je strah. Treba im stoka koju mogu razvlačiti kad im zatreba i gurat’ im u glavu imbecilne slogane, parole i najcrnje snove kojih se niko ne sjeća već sedmicu dana poslije izbora. Kad bi vam obećali besplatno školovanje vi biste se sjetili ili biste roditelje pitali zar je to moguće, a roditelji bi vam sa sjetom objasnili zašto jeste bitno znati koliki je urod pšenice u prijateljskom Čadu. Vi biste ih napali jer znate da se pšenica pravi od hljeba, zar ne?

Jesu li vam obećali zajedništvo? Nisu.

Kako da vas spoje kad im je jedna od osnovnih nakana da vas razdvoje i da svaki od guzovana svira svoju melodiju na koju ćete plesati dok ne skapate od gladi i mržnje. Kada bi vam obećali zajedništvo vi biste se zadali u udžbenik biologije i naišli u osnove anatomije. Mahinalno biste potražili razlike u anatomiji svakog od konstitutivnih naroda. Ostali biste zgranuti kako su sva ljudska bića fizički – ista. Pali biste u depresiju i sa upitnikom veličine tornja se zapitali “Zašto sam već dvadeset godina budala?”

Jesu li vam obećali popraviti onu dugogodišnju rupu koja se udomaćila u ulici? Nisu.

Oni obećavaju autoputeve. Ulicom možete i u gumenim čizmama. Kada bi vam obećali da će vam popraviti dugogodišnju rupu u ulici onda bi im pred oči izletio “drevni” urbanistički plan pa bi samo letimičnim pogledom postalo jasno da ono što je planirano, a planirali nekad su vrhunski stručnjaci, i ono što se u posljednjih dvadeset godina nakotilo razlčito koliko nebo i zemlja.

Ustvari, jesu li vam obećali išta što mogu, da hoće, ispuniti? Nisu. Što je laž veća prije ćete joj povjerovati. A šta su vam obećali? Sve ono što već imate. Ništa. Pa kad je ništa onda vrijeme je da se krene od nečega. Recimo od slova A.

A, kako bi bilo da u nedjelju odemo na glasanje? Pa iz nule u keca, A?

piše: Nermin Čengić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *