‘Iza scene’ prikazuje teatar kao složen organizam

Održana 2. radionica projekta ‘Iza scene’

Radionica 'Dizajn svjetlosti' (Sarajevo, juni 2012)
Radionica 'Dizajn svjetlosti' (Sarajevo, juni 2012)
U partnerstvu Internacionalnog teatarskog festivala MESS i British Councila u okviru projekta ‘Iza scene’ u Sarajevskom ratnom teatru SARTR od 1. do 3. juna 2012. godine održana je radionica pod nazivom ‘Dizajn svjetlosti’, pod vodstvom istaknutog britanskog dizajnera svjetlosti Michaela Manniona.

Nova znanja iz struke sa britanskim gostom razmjenjivali su tehničari iz Banja Luke (Akademija umjetnosti), Tuzle (Narodno pozorište, BKC), Bugojna (Teatar Fedra), Mostara (MTM, Lutkarsko kazalište) i Sarajeva, (Kamerni teatar 55 i Sarajevski ratni teatar – SARTR).

Radionica je omogućila pozorišnim profesionalcima/kama iz regiona stručno usavršavanje u specifičnim oblastima teatarske umjetnosti u vidu niza radionica.

‘Posebno nam je zadovoljstvo da su učestvovali djelatnici iz ovog polja iz pet gradova Bosne i Hercegovine. Na taj način osim što unaprjeđuju vještine kroz sam program radionice, učesnici imaju priliku da razmjene znanje i iskustva koja mogu prenijeti u svoje matične kuće ali i da jačaju svoju profesionalnu mrežu i saradnju’, izjavila je Amila Lgumdžija, menadžerica na projektima British Council-a.

Radionica u Sarajevu uslijedila je nakon uspješno održanih radionica u Zagrebu i Beogradu, na kojima su učestvovali uposlenici pozorišta i udruženja pozorišnih umjetnika širom BiH.

‘Kroz ovaj projekat želja nam je da posebnu važnost damo ljudima ‘iza scene’ te tako pokažemo da je teatar jedan složen organizam za čiji je život neophodno imati kako kvalitetne reditelje, dramaturge i glumce i glumice, tako i profesionalce koje publika ne vidi, a o čijem poslu ovisi sveukupni dojam.’, ranije je povodom realizacije ovog projekta istakla Selma Spahić, koordinatorica umjetničkih programa Festivala MESS.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *