Izgradnja spomen-obilježja na Skenderiji

Oformljen je inicijativni odbor za izgradnju spomen-obilježja na lokalitetu Skenderija

Slaven Kovačević

Općinsko vijeće Centar je na 32. redovnoj sjednici, održanoj 27. oktobra 2011. godine, usvojilo izmjene i dopune budžeta Općine Centar za 2011. godinu, na osnovu kojih je izdvojeno 30.000 KM za izradu idejnog rješenja za izgradnju spomen-obilježja na lokalitetu Skenderije gdje se 2. maja 1992. godine odvijala ključna bitka za odbranu Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević je kazao da je naredni korak održavanje sjednice inicijativnog odbora za izgradnju spomen-obilježja kako bi bile donesene sve potrebne formalne odluke za otpočinjanje procedure za izgradnju spomenika.

“To podrazumijeva određivanje procedure izbora kreativnih rješenja, izbor lokacije, pribavljanje saglasnosti nadležne komisije Gradske uprave i, ono što je najvažnije, da pozovemo gradske i kantonalne vlasti i sve zainteresovane općine da u budžetima za 2012. godinu planiraju po dio neophodnih sredstava za izgradnju spomenika, koja po procjeni iznose od 400.000 do 450.000 KM.” kazao je Kovačević.

Alma Sadović

Alma Sadović, pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar je potvrdila da je jedna od mogućih lokacija za izgradnju spomen-obilježja u parku između zgrade Općine Centar i mosta Skenderija, koji i danas nosi naziv po narodnom heroju iz Drugog svjetskog rata Đuri Đakoviću.

Na inicijativu Općinskog vijeća Centar oformljen je inicijativni odbor za izgradnju spomen-obilježja na lokalitetu Skenderija u čiji rad su, osim predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Općine Centar, uključeni i predstavnici Gradske uprave i Kantona Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *