Izgradnja života uz eho opsade Sarajeva: Nije nas strah

Nastao kao rezultat saradnje osoblja i studenata Akademije scenskih umjetnosti iz Sarajeva, Queen's Univerziteta iz Belfasta, i Belfast / Sarajevo Inicijative i Nihada Kreševljakovića, večeras, (srijeda), 27.aprila 2011 u okviru programa Modul Memorije u 20h bit će prikazan film „We are not afraid“, reditelja Declana Keeneya.

U ovom filmu snimljenom tokom proba i predstave “Nije nas strah”, predstave-instalacije koju je režirala Anna Newell kao dio MESS Festivala 2010, režiser iz Belfasta Declan Keeney istražuje sjećanja o životu tokom opsade. Putujući Sarajevom, ovaj dokumentarni film suočava priče iz prošlosti sa sadašnjim slikama bosanskog grada, i time potvrđuje da društva nakon sukoba ne mogu ignorirati nasljedstvo prošlosti u ponovnoj izgradnji života i prostora.

Opsada Sarajeva je najduža opsada glavnog grada u istoriji modernog ratovanja. Počela je 5. aprila 1992 i zvanično se završila 29. februara 1995. UNICEF izvjestava da “od 65 000 do 80 000 djece, najmanje 40% je pogođeno, 51% je vidjelo nekoga ubijenog, 39% je vidjelo da im ubijaju jednog ili više članova porodice. Ovaj film prikazuje ovu djecu koja su porasla ali eho prošlosti još je prisutan u prostoru koji ih okružuje, te postavlja pitanje kako ova sjećanja utiču na to kakvi su oni?

“Nije nas strah” je premijerno prikazan na Film Festivalu u Belfastu u aprilu 2011.

Inicijativa Belfast-Sarajevo utemeljena je 2009. godine od strane The Centre for Excellence in the Creative and Performing Arts na Queen’s Univerzitetu u Belfastu. Nastala s ciljem istraživanja mogućnosti uspostave kreativnog dijaloga između dva grada sa post-konfliktnim iskustvima, The Belfast/Sarajevo Initiative (ili Inicijativa Belfast/Sarajevo) ima za cilj da promoviše svijest o kreativnom razvojnom procesu u oba grada i da podstakne dijalog i razmjenu iskustva između umjetnika i kulturnih djelatnika.

Ulaz na projekciju slobodan.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *