Izložba bh. umjetnika povodom 150 godina ujednjenja Italije

Izložba bh. umjetnika povodom 150 godina ujednjenja Italije
Izložba bh. umjetnika povodom 150 godina ujednjenja Italije
U organizaciji udruženja koje okuplja iseljene bh. građane „Bosna i Hercegovina oltre i confini – Bosna i Hercegovina izvan granica“ u periodu od 3.-12.6.2011. godine u Piačenci je organizirana maifestacija obilježavanja 150-godišnice ujedinjenja Italije. Manifestacija je počela u petak, 3. juna svečanim otvaranjem izložbe bh. umjetnika iz dijaspore i Bosne i Hercegovine.

Izložba je upriličena u dvorcu Farnese u Piačenci, koji predstavlja simbol grada i umjetnosti ove regije. Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su brojni bh. građani iz ove talijanske pokrajine, ali i iz drugih krajeva Italije koji su za ovu priliku stigli u Piačencu, bilo kao izlagači ili učesnici. Pokrovitelj ove manifestacije je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a manifestaciju su podržale talijanske institucije ove provincije.

Izložba bh. umjetnika povodom 150 godina ujednjenja Italije
Izložba bh. umjetnika povodom 150 godina ujednjenja Italije
U velikim salama prekrasng dvorca Farnese izložena su djela poznatih bh. umjetnika iz Bosne i Hercegovine i dijaspore: Ahmeta Ibukića, Slavka Medunića, Enesa Levića i Hazbić Samira, Ruže Gagulić, te mladih umjetnika: Dijane Čopelj, Feđe Lukavca, Ene Mulavdić, Jasne Čolić i dr.

Otvaranju izložbe predhodila su obraćanja predstavnika italijanskih i bh. institucija. Ispred talijanskih institucija učesnike manifestacije su prigodnim govorima pozdravili: Stefano Perrucci, predsjednik komisije za kulturu Općine Piacenze, Teresa Marzocchi, savjetnica za socijalna pitanja regie Emilia Romagna, Paola De Micheli, član Parlamenta Italije, dok su ispred bh. institucija učesnike pozdravili Ruzmira Tihić Kadrić, pomoćnica iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Azra Popović, konzulica u Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Milanu.

Ispred dijaspore goste i učesnike ove manifestacije pozdravio je Medaga Hodžić, glavni organizator ove manifestacije i počasni konzul Bosne i Hercegovine u Republici Italiji.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *