Izložba: Bruce Dickinson, Live, BKC Sarajevo, 14. decembar 1994.

Izložba fotografija autora Milomira Kovačevića – Strašnog pod nazivom “Bruce Dickinson, Live, BKC Sarajevo, 14. decembar 1994.”, biće otvorena u Galeriji Bosanskog kulturnog centra, u ponedjeljak, 21. novembra 2022. od 19 sati.

bruce dickinson bosnia 1994
Bruce Dickinson na putu za Sarajevo, 1994. godine

Radi se o prvom javnom izlaganju originalnih fotografija nastalih na, sada već legendarnom koncertu, koji je britanska heavy metal zvijezda Bruce Dickinson održala u sarajevskom BKC-u sredinom decembra 1994. godine.

bruce dickinson bkc sarajevo 1994
Bruce Dickinson, BKC Sarajevo, 1994

Posjetioci će do 26. novembra, od 10 do 20 sati imati priliku da kroz objektiv jednog od najboljih sarajevskih fotografa, koji je u međuvremenu ostvario i impozantnu međunarodnu karijeru, doživi dio atmosfere koja je te davne 1994. godine vladala u Velikoj dvorani BKC-a za vrijeme solo nastupa pjevača legendarnog heavy metal benda Iron Maiden. Kao predgrupe na koncertu su nastupili tada popularni sarajevski rock bendovi Sikter i Almanah.

publika bruce dickinson bkc sarajevo 1994
Publika na koncertu Bruce Dickinsona u BKC-u 1994. godine

Milomir Kovačević – Strašni rođen je 1961. godine u Sarajevu. Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine.

milomir kovacevic strasni
Milomir Kovačević Strašni

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada. Bio je vizuelni hroničar grada osamdesetih, novinarski fotograf za razne domaće časopise, a nikad nije težio senzacionalizmu. “On je fotograf smrti i života, prošlosti i sadašnjosti, vječnosti i prolaznosti” – kako ga opisuju neki.

Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Od onih uobičajenih, često neprimjetnih u kolotečini svakodnevnice, do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema. Serije fotografija sa temama Međugorja, zatvora, buvljaka, rock koncerata, zatim Horde zla (navijači FK Sarajeva), grafiti, pioniri, Titove fotke po izlozima, fotografije posljednjeg Dana Republike…, samo su neke po kojima je postao poznat.

Program se dešava pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo u okviru obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *