Izložba fotografija Ivana Koromana

U sarajevskoj galeriji BlackBOX od 10. do 17. maja 2012. godine, otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Iz daljina”.

Iz daljina, Ivana Koromana
Iz daljina, Ivana Koromana

Prva samostalna izložba fotografija Ivana Koromana, pod nazivom „Iz daljina“, kristalizirala se, tokom dvogodišnjeg rada na uličnoj fotografiji, u svojevrstan protest kako protiv moderno-materijalističkog, u osnovi ciničnog, shvatanja odrastanja, tako i protiv kruto analitičke percepcije umjetnosti.

Iz daljina, Ivana Koromana
Iz daljina, Ivana Koromana

Odbacujući prepoznatljive motive ili linearnu priču kao uobičajene poveznice fotografske serije, autor se kroz kontraste naizgled nepovezanih diptiha nastoji fokusirati isključivo na portretiranje teksture i atmosfere one emocije koja svoju prirodu pronalazi u magiji djetinjstva, iščašenu, izobličenu kroz prizmu modernog i, na neki način, nametnutog koncepta odrastanja; koncepta koji na osnovu materijalističke logike i analize teži banaliziranju najskrovitijih ljudskih emocija, pa tako i same umjetnosti.

Iz daljina, Ivana Koromana
Iz daljina, Ivana Koromana

Osnovu na kojoj je izložba nastala može se na kraju pronaći u citatu iz jedne od autorovih kratkih priča: „Znate, iz daljina nekih blagih još uvijek do mene dopiru vjetrovi snova, još uvijek ćutim mirise, širine i dodire, još čujem magiju u sjenama sjećanja. I da gušim to, zbog čega? Vašeg poimanja uspjeha, Vaših naučenih vrijednosti, Vaše krute logike, Vaše realnosti? Da, gospodine L., to što Vi zovete odrastanjem, ja smatram odustajanjem. Vi ste, konačno, samo još jedan konformist…“

Iz daljina, Ivana Koromana
Iz daljina, Ivana Koromana

Ovo je prva od ukupno četiri projekta koja je galerija BlackBOX odabrao kroz svoj Art natječaj za 2012. godinu. Sve izložbe u sklopu ovog programa galerija BlackBOX organizira i finansira samostalno. Izložba je prodajnog karaktera.

Vrijeme: od 10. do 17. maja 2012
Mjesto: BlackBOX Sarajevo

mapa područja

View Larger Map

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *