Izložba Illumination, Pavel Pavelke

Izložba Illumination, Pavel PavelkeIzložba Pavela Pavelke pod nazivom „Illumination” je ciklus digitalnih grafika koje su izvedene korištenjem računarskih grafičkih programa, prvenstveno tehnikom vektorskog crtanja,koje bez obzira na upotrebu savremenih alata zadržavaju neka od tradicionalnih načela umjetnosti multioriginala.

Virtualnom šetnjom kroz ciklus grafika „illumiation” ne možemo ne primijetiti jedan iskrivljeni antropomorfni lik koji se ističe kao motiv svakog djela. Bilo da se radi o grafikama u boji velikih formata,ili onima koje nas na prvi pogled asociraju na strip, mada ne pričaju neku sebi svojstvenu uzročno – posljedičnu priču, nego se svi dijelovi simbolički podjednako odnose jedan prema drugome, na svim ćemo uvidjeti ilustracionu identičnost ovog imaginarno konstruisanog lika.

Možda bi se kao prvi zaključak mogla nametnuti ideja da ovaj lik predstavlja umjetnikov alter – ego, no kako bismo izbjegli upotrebu naziva koji mnogo više dobro zvuče nego što mnogo znače, reći ćemo da je kroz konstrukciju i varijacije ovog lika umjetnik predstavio prije svega sebe, ali i svoje (ne)razmišljanje o drugima, svijetu i vidjećemo, aktuelnim problemima komunikacije.

Recenzija: Aida Salketić

Vrijeme: 5. mart 2010 @ 20h
Mjesto: Galerija Burence- Arhitektonski fakultet, Sarajevo

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *