Izložba Lepira i Kusmuka

Galerija Roman PetrovićSinoć je u sarajevskoj galeriji “Roman Petrović”, u organizaciji Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, otvorena izložba skulptura Edina Lepira i slika Marka Kusmuka.

Likovni kritičar Vojislav Vujanović naglasio je izuzetnost talenta ova dva mlada umjetnika kao i njihovu sposobnost traženja lijepog u svijetu i prenošenja u umjetnost. Lepir i Kusmuk su nedavno primljeni u ULUBiH.

Vujanović je posebno naglasio crtačku moć i “nemirni duh” dvadesetčetverogodišnjeg Kusmuka.

“On rado crta portrete, a bitan element u njegovim crtežima su oči koje karakterišu određenu osobu.”, rekao je Vujanović.

Kusmuk slika i predmete čudne konfiguracije kojima bojom daje osobenost.

Vujanović je napomenuo iskristalisan odnos prema prostoru dvadesetšestogodišnjeg Edina Lepira.

“Osnova njegovih skulptura je vertikala – simbol dostojanstva i moći ljudi da vladaju prostorom. Na taj način on prikazuje ljudsko tijelo, a pri tom zadržava svu njegovu poetsku ljepotu.”, dodao je Vujanović.

Izložbu možete pogledati do 17. aprila 2009. godine u galeriji Roman Petrović.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

2 Odgovori na “Izložba Lepira i Kusmuka”

  1. Zaista dva jako mlada i perspektivna umjetnika, izlozba me odusevila i predlazem svim ljubiteljima likovne umjetnosti i figuracije da je pogledaju, a Edinu i Marku zelim uspjeh u daljem radu ! ! !

  2. mislim da je izlozba bila veoma interesantna i iz ugla ljubitelja i malog poznavatelja umjetnosti mogu reći da sam oduševljenja.To što su umjetnici mladi postigli ovo što jesu dokazuje historiju kroz koju su veliki umjetnici remek dijela stvarali veoma mladi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *