Izložba povodom godišnjice sarajevskih protesta

SjebihaDana 13. februara 2009. godine navršava se godinu dana od datuma prvih protesta kao spontane masovne reakcije građana nakon ubistva Denisa Mrnjavca i neprihvatljive indolentnosti i ravnodušnosti gradskih i kantonalnih vlasti prema problemima bezbjednosti u glavnom gradu.

Ni najmaštovitiji učesnici subotnjih okupljanja nisu mogli naslutiti kakav će se ponor i odron vlasti desiti pred očima javnosti i koliko će se problema ukazati i otvoriti.

Nakon godinu dana uspjeli smo se organizovati u najšarenijim oblicima djelovanjima, u mnogim formalnim i nefomalnim organizacijama. Danas smo mi ta nova energija, naše brojne organizacije su taj nemirni san i noćna mora svakom korumpiranom političaru.

Nakon proljeća 2008. godine, nikada više ništa neće biti isto.

Ovom izložbom ne želimo imati monopol građanske javne riječi ali želimo podsjetiti javnost da je demokratija živa, mlada i zdrava, te da za sada stanuje upravo kod nas. Stanuje u našim srcima, u srcima mladih ljudi, u mnoštvu naših udruga, grupa, koalicija, u našim rukama i akcijama.

Udruženje građana “Akcija građana” poziva Vas na otvaranje izložbe (fotografije, rekviziti korišteni na protestima, video materijal i novinski članci) koje će se održati u kinu Bosna / kino 1. Maj, Alipašina 19, u petak, 13.02.2009. g. sa početkom u 20 sati.

Prvi dan izložbe (petak) će uključivati i panel diskusiju na temu “Preko ulice do države?”.
Učesnici: Branka Inić (Helsinški komitet za ljudska prava BiH), prof. dr. Asim Mujkić (Fakultet političkih nauka Sarajevo), prof. dr. Zdravko Grebo (Pravni fakultet Sarajevo) te prof. dr Ismet Dizdarevic (Filozofski fakultet Sarajevo)

Izložba će biti otvorena za javnost i u subotu, u vremenu od 12:00 do 20:00 h te u nedelju od 12:00 a u 19:00 h će biti održana i aukcija izloženih fotografija i eksponata.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *