Izložba Tarika Berbera

U Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u četvrtak, 23. jula 2015. godine od 20 sati će biti otvorena samostalna izložba Tarika Berbera.

Rad Tarika Berbera
Rad Tarika Berbera

Izložba, koju čini ciklus crteža i slika nastalih u Zadru 2014. godine, do sada je bila postavljena u Gradskoj galeriji Bihać i Vetrinjskom domu u Mariboru.

Rad Tarika Berbera
Rad Tarika Berbera

Iako Tarik Berber izlaže još od studentskih dana ove izložbe su mu prvo samostalno predstavljanje u BiH. Nakon Sarajeva izložba će biti postavljena i u tuzlanskoj GM galeriji.

Rad Tarika Berbera
Rad Tarika Berbera

Tarik Berber je rođen u Banja Luci 1980. godine. Početkom rata u Bosni i Hercegovini odlazi sa porodicom u Bolzano, Italija. Završio je Accademia di Belle Arti u Firenci, a trenutno živi u Londonu. Još kao student stiče niz značajnih priznanja za svoj rad u vidu nagrada i izložbi. Sa 21 godinu je imao prvu samostalnu izložbu u Empoli i Mugello, a nedugo zatim počinje sarađivati sa Poggiali & Forconi galerijom. Na izložbi održanoj povodom otvorenja Museo di Arte Contemporanea of Isernia, MACI 2004. godine bio je najmlađi umjetnik u selekciji kustosa Luce Beatrice. U maju 2006. godine samostalno je izlagao u Museo Villa Nazionale Pisani. Također, izlagao je u Rimu na drugom bijenalu InTranSito, u Sassoferrato na 55. Rassegna Internazionale d’Arte G. B. Salvi Aperture – kustos Mauro Corradini, te u Catania u Le Ciminiere – kustos Alessandro Riva, onda na drugom Rassegna Internazionale d’Arte Citta di Bozzolo Don Primo Mazzolari gdje je dobio prvu otkupnu nagradu. 2011. godine se predstavio samostalnom izložbom „Anatomia di un Lupo“ u Aria Art Gallery u Firenci, a 2013. u Londonu radi izložbu „Heterotopias of Time“ u Blacks Club – kustos Gabriella Daris. Ove godine je izlagao u galeriji Vetrinjski dvor u Mariboru – kustos Lejla Festić te u Darren Baker Gallery u Londonu – kustosi Jason Colchin-Carter i Agnieska Perche. Eseje za izložbe u 2015. godini su mu pisali Edward Lucie-Smith i Terence Rodrigues.

Više o Tariku Berberu na tarikberber.tumblr.com

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *