Izvinjenje za fotomontažu

Vedrana više nema, niti ga iko može vratiti, a svima koji su ovo svirepo ubistvo koristili u ko zna kakve svrhe neka služi na sramotu.

Mediji u Bosni i Hercegovini koji sebi vole pripisati prefiks “hercegovački” posljednjih su dana objavljivali brojne fotografije koje “dokazuju” kako su navijači FK Sarajevo jako dobro naoružani došli na utakmicu u Široki Brijeg. Isti mediji su netom nakon nereda onima koje nazivaju “sarajevskim” medijima prebacivali nekorektnost i neobjektivnost oko objave informacija o neredima. Brojne su i rasprave po društvenim online mrežama i forumima na temu – ko je i da li je “montirao” oružje u ruke sarajevskih navijača na tim fotografijama.

Jedan od posjećenijih “hercegovačkih” internet medija – pincom.info – je objavio demantij i izvinjenje povodom podvale na koju su, kako sami tvrde, nasjeli. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti, s nadom da će se ubrzo otkriti sve činjenice nereda u kojima je iz vatrenog oružja ubijen Sarajlija Vedran Puljić kao i da će konačno prestati silna naglabanja i besmisleno prebacivanje krivice s jednih na druge, drugih na treće, i tako redom…

Kako smo nasjeli na podvalu ?

Prije dva dana na e-mal brojnih redakcija, pa tako i Pincom.info, stigla je fotografija koja prikazuje navijače, okupljene oko pokojnog Vedrana Puljića u trenutku kada je ubijen. Tada je nismo objavili, jer nismo imali povoda. Ni na kraj pameti nam nije bilo da je riječ o fotomontaži.

ubistvo Vedrana Puljića, originalna fotografija

Tek kada je sinoć objavljena vjest u predaji Knezovića i nakon što je on izjavio kako su oružje imali mnogi uključujući i navijače FK Sarajeva sjetili smo se fotografije od prije dva dana.

Ta nam se fotografija tada učinila kao dokaz Knezovićevih tvrdnji. Zato smo je odlučili objaviti. No, nakon mnogih komentara naših posjetitelja, te orginalne fotografije koju smo dobili na mail shvatili smo da smo nasjeli podvali koja je redakcijama, pa tako i našoj poslana s mail-a kokolo00@windowslive.com. Uz fotografiju nazvanu oružje u mailu je pisalo: Sve je moguće. Sad shvaćamo i drugo značenje te rečenice.

ubistvo Vedrana Puljića, fotomontaža

Uistinu s photoshopom danas je sve moguće. Dodati oružje, izbrisati oružje, dokazati da je nevin ubojica, a ubojica nevin čovjek. Stoga, sve treba uzimati s rezervom i sumnjom. Mi smo nasjeli, no sva sreća nisu i naši posjetitelji. Hvala im što su nam na to skrenuli pozornost. Ne zamjeramo im što su nas pri tom pošteno ispljuvali, vjerojatno misleći da smo autori te podvale.

scan email poruke sa fotomontažom / poslan brojnim medijima

Ujedno ovo je upozorenje i drugim medijima, ako već nisu nasjeli na ovu podvalu, da budu oprezni. A i mi ćemo ubuduće

Objavljujemo mail pošiljatelja fotomontaže kokolo00@windowslive.com. i predlažemo posjetiteljim da ga pitaju zbog čega je to učinio. A mi se svima ispričavamo i priznajemo pogrješili smo, nasjeli smo na podvalu.

Uredništvo
20.10.2009.
Pincom.info

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *