Ja, bosanski ban Kulin

Kulin ban by Addis“Ja, ban bosanski Kulin” naziv je tematske izložbe više kustosice i doktorantice srednjovjekovne historije Elme Hašimbegović koja će biti otvorena u ponedeljak, 31. augusta 2009. godine, u Historijskom muzeju BiH u Sarajevu, a povodom obilježavanja 820 godina od izdavanja povelje najpoznatijeg bosanskog bana

Ovaj najstariji pisani pravni dokument bosanske države bit će predstavljen kroz osvjetljenje njegovih detalja, a uz prijevod omogućit će i bolje shvatanje srednjovjekovnog perioda bosanske države, njenog vladara te političkih i ekonomskih odnosa koji su tada vladali.

Otvaranje izložbe bit će popraćeno muzičko-poetskim programom, uz učešće glumice Nade čurevske te izlaganje historičara Dubravka Lovrenovića.

Autorica izložbe Elma Hašimbegović podsjetila je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu kako je ban Kulin 1189. godine Poveljom dao slobodu Dubrovčanima da trguju na teritoriji Bosne.

Povelja također, kazala je, kroz 20-ak redaka nudi niz dragocjenih informacija, predstavljajući vrijedan historijski izvor iz kojeg se može saznati mnogo o kulturnom, ekonomskom i političkom životu bosanske države.

Ona naglašava da je Povelja ujedno i jedan od najstarijih ćirilskih dokumenata, te da će izložba ujedno biti prilika za promociju njenog značaja kao historijskog pisma Bosne kojim su ispisani i stećci te mnogi crkveni dokumenti. Ujedno će se ukazati i na zanemarenost tog pisma u današnjoj BiH.

Direktorica Historijskog muzeja BiH Muhiba Kaljanac istaknula je da ova institucijai u vrijeme teške finansijske situacije ima potrebu da obilježi i podsjeti na važne historijske datume i ličnosti.

Ona je mišljenja da je obilježavanje godišnjice Povelje jedan od najvažnijih historijskih datuma za BiH, jer svjedoči o njenoj opstojnosti i višestoljetnoj državnosti.

Najavila je da se planira gostovanje izložbe po svim većim gradovima u BiH, ocijenivši da je edukacija važan segment postavke, posebno za osnovce i srednjoškolce.

Izložba će u Historijskom muzeju BiH biti postavljena do kraja septembra 2009. godine.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

2 Odgovori na “Ja, bosanski ban Kulin”

  1. Bio sam na izlozbi… Sramota! Jedna prostorija, par isprintanih dijelova povelje i sturih historijskih cinjenica, upotpunjenih iritantnim i preglasnim zvukom dvd snimke djece koja pjevaju “Kulina bana, vojska je…” sto za muzejski prostor nije prilagodjen pokusaj multimedijalnog prikaza materije. Pravo razocaranje dozivljavam sprat vise. Muzej ratnog Sarajeva…. Bijedno. Bio sam svjedokom svega, a onda nasumice izlozeni predmeti i prnje, koji nisu niti konzervirani, slozeni redom… Sad ce neko reci nema novaca… Onda nemojte organizirati nista, bolje to nego ovaj jad… Jedina svijetla stvar je ljubazni portir na ulazu…

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *