Ja derbija i govana

Meza
Meza
Pustio sam da prenoći. Poslije toga sam ostavio još jednu noć i ništa se nije promijenilo. Utisak je ostao isti, samo se sranjetom nazvati može.

Navijači, oni koji još uvijek idu na utakmice i troše svoje glasne žice i dlanove za ekipe kojih nema, oni koji svojim novcem podržavaju ligu koje nema, ja ih iskreno ne razumijem.

Nije mi jasno čemu više, komu, ili na koji način navijati za svoj klub koji grca u nekvalitetu, aljkavosti, provincijalizmu, krkanluku i korupciji.

Kako ja mogu uopšte doći na tribinu i gledati navijače, kako mogu biti na stadionu, a da bukvalno nemam šta da vidim? Zadnja tri derbija su završena rezultatom 0:0. Znači, u zadnjih 270 minuta utakmice između Sarajeva i Željezničara nije pao gol.

Koliko to nama govori o klubovima u Premijer ligi, koliko o savezu kojeg više nema? Hoće li nam ti silni nepopularni rezultati reći išta o kvalitetu igrača i trenera, o kvalitetu sportskih radnika koji rade sa juniorskim pogonima, koliko će nam te silne nule na kraju reći i o nama samima.

Ne mogu da ne spomenem sport u gradu Sarajevu, generalno. Svi sportovi oko kojih nema velikih para na neki način napreduju, no košarka i fudbal, malo je reći, nazaduju. Rukomet je ostao jedini sport koji se razvija i koji se donekle igra na europskom nivou. Košarkaški klub Bosna je možda na najnižim granama od svog osnivanja, utakmice se igraju pred šačicom navijača, a mogu se vidjeti na kantonalnoj televiziji, jedna osoba koja sada se selama u kantonalnoj skupštini je učinila dosta da košarka napreduje, da mladi je igraju. Da se, na kraju krajeva, popularni “studenti” približe nečemu što se zove košarka. Dok je bilo novaca, selamdžija je bio perspektivan sportski direktor kluba, a sada je samo predstavnik Stranke demokratske akcije u kantonalnoj skupštini.

Sport u Sarajevu je u raljama nestručnih i nesposobnih, predmet je potkusurivanja, ostavljen je na milost i nemilost političara koji jednokratnim grantovima peru novac kroz klubove koji u principu su najveći gubitnici, ali svejedno oni šute i ne reaguju jer su danas i klubovi legla mahom podobnih kadrova koji sa sportom imaju veze koliko i sa atomskom energijom.

Postoje svakako i časni izuzeci ali ti entuzijasti i prijatelji sporta su svakako u manjini.

Molim publiku da više ne ide na derbije. Molim inspekcijske službe da uđu u klubove. Molim pametne da ne popuštaju jer situacija je izmakla kontroli.

piše: Darjan Bilić

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *