Javna rasprava: Nacrtu Zakona o zaštiti prirode u Federaciji BiH

Javna rasprava o Nacrtu Zakona o zaštiti prirode bh entitetu Federacija BiH, koja će se u organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma održaće se u četvrtak, 24. maja 2012. godine, u Napretkovom domu na Trebeviću od 11 sati.

Trebević, Sarajevo
Trebević, Sarajevo
Priroda predstavlja osnovnu vrijednost i jedan od najznačajnijih resursa Federacije Bosne i Hercegovine. Utvrđene u skladu sa ovim Zakonom, prirodne vrijednosti od interesa za Federaciju BiH imaju i njenu posebnu zaštitu.

Nacrt novog Zakona o zaštiti prirode Federacije Bosne i Hercegovine zajedno sa Strategijom Bosne i Hercegovine i s Akcijskim planom za očuvanje biološke i krajobrazne raznolikosti za razdoblje 2008-2015., doprinijeti će snažnijoj zaštiti i jačanju institucionalnog sektora zaštite prirode, a u korist generacija koje dolaze.

Treskavica, Sarajevo
Treskavica, Sarajevo
S namjerom jačanja svijesti, te željom ostvarivanja ciljeva zaštite prirode definiranih ovim Zakonom kao što su očuvati i obnoviti postojeću biološku i krajobraznu raznolikost u stanju prirodne ravnoteže i usklađenih odnosa s ljudskim djelovanjem; utvrditi stanje i osigurati praćenje stanja prirodnih vrijednosti; osigurati sustav zaštite prirodnih vrijednosti radi trajnog očuvanja njihovih svojstava na osnovu kojih se proglašavaju zaštićenima; osigurati održivo korištenje i razvoj prirodnih dobara, biološke raznolikosti i krajobraza na dobrobit sadašnjih i budućih generacija bez bitnog oštećivanja dijelova prirode i uz što manje narušavanje ravnoteže njezinih dijelova; spriječiti štetne zahvate i poremećaje u prirodi kao posljedice tehnološkog razvoja i obavljanja djelatnosti, te osigurati što povoljnije uvijete očuvanja i slobodnog razvoja prirode pri njenom ekonomskom korištenju; osigurati pravo građana na zdrav okoliš, odmor i razonodu u prirodi, ovim Javnim raspravama želimo omogućiti iznalaženje što konstruktivnijih rješenja da se što više pitanja definira i obuhvati Zakonom, kojim ćemo poboljšati i unaprijediti zaštitu našeg prirodnog blaga.

Budite prijatelji okoliša, i svojim učešćem osnažite Javnu raspravu o Nacrtu Zakona o zaštiti prirode FBiH.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *