Je li kasno za spas Igmana i Bjelašnice?

sarajevske planineUređenjem kompleksa Igman – Bjelašnica, prema urbanističkim planovima do 2023. godine, ove olimpijske planine trebalo bi da postanu veliki evropski skijaški centar.

Međutim, u mnogim slučajevima odstupalo se od dozvoljene gradnje jer je planirano da objekti imaju maksimalno dva sprata, ističe Said Jamaković, direktor Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

“Moramo preispitati koliko je tu izgrađeno kvadrata, da li kapaciteti i ekološki i infrastrukturno podnose dodatnu gradnju u okviru projekta Bjelašnica 2. Još nemamo informacija šta je tu napravljeno. Nismo nikada dobili ni vidjeli urbanističke saglasnosti”, kaže direktor Jamaković.

Ipak, ovo što se sada dešava na Bjelašnici, ne treba da nas obeshrabri, kažu urbanisti. Neophodno je nastaviti širenje skijaškog centra uz očuvanje pitke vode. Tako od Babinog dola do Šavnika preko Vlahinje, objašnjava Jamaković, treba izgraditi niz punktova poput Babinog dola.

Tako povezan niz punktova, sa apartmanima i hotelima uz saobraćajnicu, treba da od Igmana i Bjelašnice stvori veliki skijaški centar i da zajedno sa Jahorinom postane jedna od najprivlačnijih destinacija u jugoistočnoj Evropi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *