Jedan Pikaso i Dino Mustafić nagrađeni u Bugarskoj

Na Međunarodnom festivalu Nove evropske teatarske akcije – NETA, u bugarskom Vracu, bh. reditelj Dino Mustafić osvojio je nagradu za režiju. Na festivalu je nagrađena i SARTR-ova predstava “Jedan Pikaso” u kojoj glume Selma Alispahić i Meto Jovanovski.

Selma Alispahić

Mustafić je nagradu za režiju osvojio zajedno sa koautorom Dritrom Kasapijem za predstavu “Sokratova odbrana”, u produkciji Albanskog nacionalog teatra iz Skopja. Glumac Bajrus Mjaku koji tumači lik Sokrata nagrađen je za najbolju mušku ulogu.

Odbrana umjetničkog i ljudskog integriteta

Prošle godine Dino Mustafić je nagrađen za režiju predstave “Helverova noć” koja je osvojila nagrade i za glumačko-partnersku igru, dok je tu nagradu ove godine osvojila predstava Sarajevskog ratnog teatra SARTR “Jedan Pikaso” u kojoj glume Selma Alispahić i Meto Jovanovski.

Partnerska igra glumaca Mete Jovanovskog i Selme Alispahić uvjerljivo i nadahnuto brani umjetnički i ljudski integritet od svakog ropstva i fašizma.

Jedan Pikaso predstava je nastala na osnovu djela američkog autora Jeffreya Hatchera, koji je za ovaj tekst dobio Pulitzerovu nagradu. Predstava ukazuje na vrijeme II svjetskog rata i poziciju umjetnika u borbi za očuvanje svog ljudskog dostojanstva i prava na slobodno kreativno djelovanje. Picassso, veliki umjetnik, živeći u Parizu, svoju borbu protiv fašizma sprovodio je kistom, slikajući ratne strahote i za vrijeme Španskog građanskog rata (Guernica), te i nije čudno što je bio omrznut i od Njemaca. I u susretu sa nacističkom isljednicom gospođicom Fischer saznajemo ko je u stvari taj veliki slikar čijim djelom dominiraju mitska osjećanja patnje i užasa kao opomene svakom zlu, ali otkrivamo i Picassoa koji se u susretu sa ženom, svojom vječitom inspiracijom, preobražava u čovjeka koji saosjeća i identifikuje se sa žrtvom fašističkog terora, ali zajednički s njom pronalazi način da ovaj susret pretvori u trenutak slobode i stvaranja.

Trajna veza balkanskih umjetnika

“Nagrada u Vracama koju dijelim sa svojim kolegom Kasapijem, nakon prošlogodišnjeg priznanja za “Helverovu noć”, značajna je potvrda da međunarodni festivali imaju interes za političke teme koje u fokus stavljaju slobodu pojedinca“, kaže Mustafić povodom priznanja.

Dino Mustafić

Program festivala u Vracu imao je selekciju društveno-angažovanih predstava, čije su se teme kretale od metafizičkog straha od novog oblika fašizma do savremene jeze korporativne ideologije novca i moći.

“Zato se posebno radujem nagradama svojih kolega Selme Alispahić i Mete Jovanovskog kao priznanjima bh. teatru, dok je moje gostovanje u Makedoniji i režija ‘Sokratove odbrane’ pokazala da postoji umjetnička i trajna veza između umjetnika na Balkanu kao relevantnog kulturnog prostora. Tako su i ove nagrade makedonsko-albansko-bosanske.”, zaključuje Mustafić.

Festival u Vracama je u okviru teatarske mreže NETA povezan sa teatrima i festivalima iz petnaestak zemalja, a na ovogodišnjem Festivalu pored predstave “Jedan Pikaso“, Sarajevskog ratnog teatra učestvovali su teatri iz Makedonije, Rumunije, Rusije, Kosova, Slovenije, Srbije te nekoliko nacionalnih teatara iz Sofije i drugih bugarskih gradova.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.