Jeftin heroin u Sarajevu?

heroin“Kilogram heroina u tvrdom pakovanju u Sarajevu košta 10'000 eura za razliku od drugih zemalja gdje za tu količinu na crnom tržištu treba izdvojiti 30.000 eura. U Sarajevu je gram heroina jefitniji nego u Tirani, što govori da se ljudi koji u BiH švercuju narkotike osjećaju potpuno slobodno i komotno”, riječi su Darka Trifunovića, profesora na Fakultetu za bezbjednost u Beogradu.

Prema Trifunovićevoj ocijeni ne postoji sistem i želja vlasti da se sistematski suprostavi tom pitanju i da je veoma bitan i odgovor na pitanje gdje završava novac prikupljen od droge, odnosno da li se koristi za organizovanje terorističkih napada.

Irfan Nefić, šef Odsjeka za odnose s javnošću MUP Kantona Sarajevo kaže da kantonalni MUP ne raspolaže podacima da je heroin na crnom tržištu u Sarajevu jefitniji nego u drugim evropskim zemljama.

“Sva naša operativna saznanja ukazuju na to da je cijena heroina u većini evropskih zemalja skoro ista i da se razlikuje po tome o kojoj heroinskoj smjesi je riječ… U većini slučajeva zaplijenjeni heroin na području Kantona Sarajevo je višestruko izmiksan. Najveći problem imamo sa licima – državljanima Srbije, Crne Gore i Kosova, odnosno sa kriminalnim grupama sa tih područja. Te grupe su nosioci dobrog dijela kriminala u vezi sa zloupotrebom opojnih droga i stoje iza većine krijumičarskih kanala koji prolaze kroz BiH”, kaže Nefić.

Nefić dodaje da je MUP Kantona Sarajevo, radi prikupljanja operativnih saznanja, u kontaktu sa ljudima koji mogu pomoći da bi policija poboljšala svoje aktivnosti na terenu.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *