Jeste li spremni za mjesec dana loptanja?

JužnoafrikanciDanas, u popodnevnim satima počenje mjesec dana festivala najvažnije “sporedne stvari” na svijetu. Pa ko voli. Ko ne voli, neka prespava, jer po ovoj vrućini se baš i nema puno izbora.

Od danas pa u narednih mjesec dana, svijet će imati priliku gledati vrhunski fudbal. Ko je imao sreću otišao je na lice mjesta, a oni s malo manje sreće će imati priliku pratiti sva dešavanja na te-ve aparatima i internetu.

Na našem portalu svakodnevno možete čitati blog naše drage svjetske putnice Roberte Vuvuzele Krmpotić, koja će vas s lica mjesta (iz Južne Afrike) izvještavati o svemu, a vjerovatno najmanje o fudbalu :-), ali zato sve informacije, fotografije i video o i sa takmičenja možete pronaći na prijateljskom portalu worldcup.visit.ba.

Uglavnom, Svjetsko fudbalsko prvenstvo – Južna Afrika 2010, će biti održano u Južnoafričkoj Republici od 11. juna do 11. jula 2010. godine.
Ovo je prvi put da se svjetska fudbalska smotra ovog nivoa održava u jednoj afričkoj državi.

Odluka o održavanju 19. svjetskog prvenstva u Južnoafričkoj Republici donesena je 15. maja 2004. godine na FIFA zasjednaju u Cirihu, po rotacionom principu podjela organizacije takmičenja po kontinentima.

Pored Južnoafričke Republike, za domaćina prvenstva su bili kandidovani još Egipat i Maroko.

Zajednička kandidatura Libije i Tunisa bila je odbijena, nakon čega se Tunis povukao iz konkurencije, a zbog mogućeg učestvovanja fudbalske reprezentacije Izraela i političke netrpeljivosti režima u Libiji prema Izraelu, Libija je također otkazala kandidaturu.

U prvom krugu glasanja Južnoafrička Republika dobila je 14 glasova, Maroko 10, dok je Egipat ostao bez glasova, pa je apsolutnom većinom pravo domaćina dodijeljeno Južnoafričkoj Republici.

U kvalifikacijama za prvenstvo je bilo prijavljeno 200 fudbalskih reprezentacija iz 6 kontinentalnih federacija, dok u samoj završnici učestvuju 32 zemlje.

Ukupno će biti odigrane 64 utakmice na 10 stadiona smještenih u 9 gradova.

Više informacija, fotografija i videa na >> worldcup.visit.ba

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *