Jeste li već glasali?

Danas je dan Opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Glasačka mjesta su otvorena od 7 do 19 sati.

Pamet u olovku!
Pamet u olovku!

1) PROVJERITE SVOJE GLASAČKO MJESTO.

2) KAKO PRAVILNO GLASATI:

Na Opštim izborima 2010 u Bosni i Hercegovini se glasa za Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike RS, Narodnu skupštinu RS i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Nakon identifikacije birač dobija četiri glasačka listića. Oni koji su se u Distriktu Brčko izjasnili za entitetsko državljanstvo FBiH dobiće tri glasačka listića ( jer u Distriktu Brčko nema kantonalnog nivoa).

PRVI GLASAČKI LISTIĆ
Glasači u FBiH biraju hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na jednom listiću. Ne može se birati i hrvatskog i bošnjačkog člana, već samo jedno ime.
U RS glasači biraju člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda pa će na listi moći označiti ime samo jednog kandidata.

DRUGI GLASAČKI LISTIĆ
Na drugom glasačkom listiću birate zastupnike u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine. Na ovom listiću možete označiti samo jednu stranku ili koaliciju, odnosno – jedna stranka i jedan ili više kandidata koji se nalaze unutar liste te stranke.

TREĆI GLASAČKI LISTIĆ
Na trećem glasačkom listiću birate samo jednu stranku ili koaliciju, odnosno – jedna stranka i jedan ili više kandidata koji se nalaze unutar liste te stranke.

ČETVRTI GLASAČKI LISTIĆ
Birate zastupnike u skupštinama kantona. Ne smijete označiti više različitih stranaka niti više kandidata iz različitih stranaka. U slučaju da date glas jednom nezavisnom kandidatu završili ste proces glasanja na listiću.
U RS će se na četvrtom listiću glasati za entitetskog predsjednika i potpredsjednika iz svih stranaka. Listić je važeći samo ukoliko sadrži označeno ime samo jednog kandidata.

REZULTATI
Prvo obraćanje medijima će biti u nedjelju, u 16 sati, dok će privremeni izborni rezultati za Predsjedništvo BiH biti saopšteni u nedjelju oko 22:45 sata, a za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH rano u ponedjeljak (oko 1 sat iza ponoći).

SRETNO I PAMET U OLOVKU!

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *