Jevrejska opština u Sarajevu obilježava 450 godina postojanja

Da su Jevreji neizostavni integralni dio Sarajeva jasno je vidljivo iz raznolikog faktografskog materijala

Međunarodna naučna konferencija JEVREJI I BOSNA I HERCEGOVINA 1565-2015

Tokom mjeseca oktobra će, u okviru obilježavanja 450 godina od osnivanja Jevrejske opštine u Sarajevu, u glavnom gradu Bosne i Hercegovine biti upriličeni brojni događaji. Tako je u prostorijama Jevrejske opštine 12. i 13. oktobra 2015. godine održana Međunarodna naučna konferencija na temu “Jevreji i Bosna i Hercegovina 1565-2015.”.

Ljubitelji umjetnosti imaju odličnu priliku do kraja mjeseca pogledati izložbe: Mihajla Atijasa (“Jevrejski posteri”), Ivana Hrkaša (“Slike iz kuhinje”) i Edwarda Serotte (“Kada su prijatelji pomagali prijatelje”).

Proslavi ovog velikog jubileja se pridružuje i Sarajevska filharmonija, koja će u srijedu, 14. oktobra 2015. godine u Narodnom pozorištu Sarajevo održati svečani koncert.

Nakon progonstva iz Španije 1492. i Portugala 1496. godine, Jevreji Sefardi se razilaze po svijetu. Dio ih dolazi u Bosnu i Hercegovinu, gdje njihovi potomci i danas žive, a 1565. godina se uzima kao godina zvaničnog dolaska Jevreja u Sarajevo jer je tada osnovana Jevrejska opština u Sarajevu.

Da su Jevreji neizostavni integralni dio Sarajeva jasno je vidljivo iz raznolikog faktografskog materijala smještenog u Muzeju Jevreja, Jevrejskoj opštini, Aškenaškoj sinagogi, kao i u Galeriji Novi hram, Jevrejskom groblju, te u nedavno ponovo otvorenom Zemaljskom muzeju, u kojem se čuva originalna Sarajevska Haggadah.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *