Jevrejska štampa u Bosni i Hercegovini 1900-2011

Aškenaška sinagoga u Sarajevu
Aškenaška sinagoga u Sarajevu
U Sarajevu je danas promovisana knjiga “Jevrejska štampa u Bosni i Hercegovini 1900-2011”. Na promociji su govorili autor Eli Tauber, urednik Boro Kontić i Enver Kazaz.

“Broj Jevreja se drastično smanjio u odnosu na 1941. godinu. Novine koje su tada izlazile štampane su za oko 15.000 Jevreja u BiH dok ih je sada oko 1.000. Nema više onih Jevreja koji su do 1941. živjeli potpunim jevrejskim životom, koji su imali svoje organizacije. U Sarajevu je bilo više od 30 kulturnih društava, imalo je šta da se piše. Knjiga predstavlja izvanredan vodič kroz jevrejsku historiju BiH, počinje od prvih novina koje su izašle 1900. godine.”, rekao je autor knjige Eli Tauber, ističući da je knjiga rezultat njegovog proučavanja historije Jevreja koje je počeo 1979. godine, kada je kao koautor učestvovao na izložbi Jevrejske štampe u Jugoslaviji između dva svjetska rata.

Profesor književnosti i književni kritičar Enver Kazaz osvrnuo se na predstavljanje Jevreja u djelima Ive Andrića i Danila Kiša: “U BiH jevrejske kulture gotovo da i nema pa će knjiga “Jevrejska štampa u BiH 1900-2011” biti od velikog značaja za studente Filozofskog fakulteta u Sarajevu.”

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *