Jevrejsko groblje će biti konzervirano i restauirano

Jevrejsko groblje, SarajevoKomisija za očuvanje nacionalnih spomenika realizirala je Projekt konzervacije i restauracije ulazne kapije i starih nadgrobnika na Jevrejskom groblju Borak u Sarajevu.

Projekt je realiziran u periodu 2009./2010. godine u saradnji s Jevrejskom općinom Sarajevo, a finansiran sredstvima Vlade SAD, iz Fonda američkog ambasadora za kulturno naslijede. Ukupna vrijednost realiziranih aktivnosti iznosila je 30'200 američkih dolara.

Na Jevrejskom groblju su izvršena arhitektonska i geodetska snimanja i izrada crteža postojećeg stanja glavne kapije Jevrejskog groblja Borak u Sarajevu, s ubiciranjem i identifikacijom oštećenja, neprimjerenih intervencija na južnoj ulaznoj kapiji groblja, kao i na spojnim kamenim ogradnim zidovima.

Provedeni su istraživački geomehanički radovi kao i sondažni raskopi temelja kapije, izrađen Elaborat s analizom statičko-konstruktivnog stanja glavne kapije i njenog spoja s perimetralnim kamenim zidovima ograde i dat prijedlog za sanaciju glavne ulazne kapije.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *