Još pet uhapšenih zbog nereda u Alipašinoj

Demobilisani borci krenuli na Vladu BiH (Sarajevo, 21. april 2010)Policijski službenici Federalne uprave policije lišili su slobode još pet osoba za koje se sumnja da su učestvovali u protestnom skupu i neredima 21. aprila ispred zgrade Vlade FBiH.

Riječ je o M.M., rođenom 1992. godine u Sarajevu, E.A., rođenom 1960. godine u mjestu Plašće-Priboj, državljaninu i BiH, nastanjenom u Sarajevu, i T. Č., rođenom 1990. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela nasilničkog ponašanja, napada na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i oštećenja tuđe stvari. Slobode su lišeni i S.F., rođen 1954. godine u mjestu Budojeviće-Plav, državljanin i BiH nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivična djela napada na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i nasilničko ponašanje, te S.S., rođen 1980. godine u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela nasilničkog ponašanja i oštećenja tuđe stvari.

Postoji osnov sumnje da su se uhapšene osobe, učestvujući u protestnom skupu ispred zgrade Vlade FBiH koji su 21. aprila organizirala boračka udruženja u FBiH, nasilnički ponašale i u odnosu na zgradu Vlade FBiH i policijske službenike koji su bili angažirani na osiguranju te na njih bacali kamenice i komade betona. To je dovelo do ugrožavanja građanskog mira, velikog uništenja imovine, te nanošenja povreda za 23 policijska službenika.

Također, osnovano se sumnja da je M.M. iz zgrade Vlade FBiH iznosio određeni inventar, koji je potom uništavao.

Policijski službenici su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeli i prijavu protiv maloljetnog B.A., rođenog 1993. godine u Essenu, Njemačka, državljanina i BiH nastanjenog u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična djela nasilničkog ponašanja, napad na ovlašteno službeno lice u vršenju poslova sigurnosti i oštećenje tuđe stvari. Ta je osoba, koristeći svoje zakonsko pravo, odbila dati izjavu policijskim službenicima, braneći se šutnjom. Prijavljen je i D.M., rođen 1994. godine u Feldkirichu, Austrija, državljanin i BiH nastanjen u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo nasilničkog ponašanja. On je priznao učešće u spomenutim neredima.

Osobe lišene slobode su nakon uzimanja iskaza predate Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo na daljnje postupanje. Policijski službenici Federalne uprave policije su do danas, zbog nereda ispred zgrade Vlade FBiH, slobode lišili 22 osobe, a protiv još tri osobe su podnesene prijave nadležnom tužilaštvu. Službenici MUP-a Kantona Sarajevo su zbog spomenutih nereda slobode lišili šest osoba. Ukupno je podnesena 31 prijava, a 28 osoba je lišeno slobode.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *