Josip Broz Tito je bio veliki državnik

Josip Broz Tito i Yasser ArafatJosip Broz Tito je bio veliki državnik i na unutarnjopolitičkom, a pogotovo na vanjskopolitičkom planu, izjavio je danas član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Komšić je bio jedan od govornika na danas održanom “Času sjećanja” u sarajevskom Domu Oružanih snaga BiH, koji je organizovao Savez društava “Josip Broz Tito”, povodom trideset godina od smrti “najvećeg sina naših naroda i narodnosti”.

“Iz vlastitog iskustva člana Predsjedništva BiH, susrećući se s ljudima iz takozvanog Nesvrstanog svijeta, vidio sam koliko još živi Titovo ime, koliko je živo sjećanje na njega i koliko možete dobiti u jednom prijateljskom nastupu pozivajući se na Tita.”, rekao je Komšić.

“Na unutrašnjem političkom planu najveće Titove vrijednosti su antifašizam, u čemu je bio dosljedan od početka do kraja svog života, a poseban senzibilitet je pokazivao prema etničkim odnosima u bivšoj Jugoslaviji, uključujući BiH, rekao je Komšić dodajući:

“Velika je stvar i velika mudrost u takvim teškim historijskim trenucima zadržati taj kurs i tako ispravno postavljati stvari”, ocijenio je Komšić, naglašavajući da Tito pritom nije bio sam jer su takvu politiku provodili i bosanskohercegovački antifašisti.

Iako se s ove vremenske distance lako vidi da je tada bilo i grešaka, sve ono za što se mi danas pokušavamo boriti i izboriti jeste da napravimo BiH na način na koji su Tito, tadašnja Komunistička partija i svi antifašisti koji nisu bili komunisti uspjeli ostvariti ZAVNOBiH-om.”, smatra Željko Komšić.

Među gostima na današnjem Času sjećanja je bio i nekadašnji član Predsjedništva SFRJ Bogić Bogićević, koji je ocijenio da i 30 godina nakon silaska sa životne scene Josipa Broza Tita danas imamo potrebu da se sjećamo njegovog djela, ali nikako da njegujemo kult ličnosti.

“Treba da uzmemo ono što je primjenjivo za ovo i za buduće vrijeme, a mislim da nam je i danas tako potreban antifašizam, antinacionalizam i antišovinizam koje je tako krasilo Titovo djelo”, kazao je.

Bogićević naglašava da je pod Titovim vodstvom jedna mala zemlja kao bivša Jugoslavija bila subjekt u međunardnim odnosima, a nikako objekt kao države nastale raspadom SFRJ.

“Nikada ni prije ni poslije Tita Jugoslavija nije imala takav međunarodni ugled, diginitet i dostojanstvo njenih građana, koji su bili dobrodošli u bilo koju zemlju na svijetu. Taj pasoš je otvarao sve granice, a danas naši susjedi su nas opasali bedemom viznog režima”, naveo je.

A na unutarnjem planu, smatra Bogićević, trebat će dosta vremena da se dostigne takav nivo socijalne pravde, besplatnog školovanja i liječenja te radnički prosperitet.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *