Jovan Divjak pušten iz pritvora uz kauciju

Iako su neki portali već nešto prije 17 sati, u trci da uhate muštuluk, objavili kako je Jovan Divjak pušten iz pritvora u Beču, saznajemo iz provjerenih izvora da je odluka o puštanju uz kauciju legendarnog heroja odbrane Sarajeva i BiH donesena tek kasnije.

Jovan Divjak

Zatražena je kaucija od pola miliona dolara, a Jovan Divjak će morati ostati u Austriji još namanje 15 dana. Sud u Korneuburgu kod Beča je ranije, Jovanu Divjaku odredio ekstradicijski pritvor do 18. marta 2011. godine. Isplatu iznosa kaucije za puštanje Jovana Divjaka jučer su najavili Fondacija “Pravda za BiH” i Vlada Kantona Sarajevo.

Jovan Divjak je u četvrtak uveče, 3. marta 2011. godine, uhapšen na bečkom aerodromu prema nalogu Interpola naručenom iz Tužilaštva Srbije, a po optužnici za učešće u događajima u Dobrovoljačkoj ulici, u Sarajevu, maja 1992. godine. Istu noć, tačno u ponoć sa 3. na 4. mart stotinjak građana Sarajeva se okupilo ispred ambasade Austrije u Sarajevu, kako bi izrazilo jasan protest protiv hapšenja jednog od najzaslužnijih branitelja Sarajeva.

Iako se strahovalo od takvog ishoda, austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger je u ponedjeljak saopštio kako prema mišljenju tamošnjih eksperata za međunarodno pravo, izručenje Srbiji je nezamislivo.

Haški tribunal je ranije iznio stav da događaji u Dobrovoljačkoj u maju 1992. nemaju obilježja ratnog zločina, a takva je bila i odluka suda u Londonu u “slučaju Ganić”. S druge strane, bivša haška tužiteljica Carla del Ponte 2003. u pismu Trivunu Jovičiću, srpskom oficiru za vezu sa Tribunalom, kaže da prema međunarodnim standardima nema dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je Jovan Divjak prekršio međunarodno humanitarno pravo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

sarajevo.co.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *