Joy Division u Kriterionu

U četvrtak, 11. augusta u art kinu Kriterion u terminu od 20:20 sati počinju projekcije dokumentarnog filma „Joy Division“ o historiji britanskog post-punk benda Joy Division.

Joy Division, Kriterion Sarajevo
Joy Division, Kriterion Sarajevo
„Joy Division“ je prvi put prikazan 2007. godine na filmskom festivalu u Torontu, a režiju potpisuje britanski režiser Grant Gee. U filmu su objedinjene TV reportaže, fotografije modernog Manchestera i Manchestera 70-ih godina, te intervjui sa preživjelim članovima benda i ostalim umjetnicima koji su bili usko vezani za rad benda.

Joy Division je nastao 1977. u Manchesteru (Velika Britanija). Prestali su sa radom nakon samoubistva njihovog lidera i pjevača Ian Curtis-a u maju 1980. godine, a ostali članovi benda su nekoliko mjeseci kasnije odlučili nastaviti pod novim imenom, New Order. Iako su tokom svog kratkog postojanja izdali samo dva albuma, kasnije su bili priznati kao jedna od najinovativnijih i najutjecajnijih grupa ikada.

Joy Division, trailer

Britanski muzički novinar Thom Jurek je napisao: „Ostavili su samo mali dio muzike za sobom, ali ta jeka još uvijek odzvanja.“ Mnogi su ih okarakterisali kao mračan i depresivan bend zbog tmurnog zvuka i samoubistva Ian Curtis-a, međutim to su ostali članovi benda i ljudi koji su ih bolje poznavali uvijek negirali.

Dokumentarni film „Joy Division“ je na programu od 11. – 17. augusta 2011. godine, u terminu od 20:20 sati.

Cijena karte iznosi 5 KM, dok studenti uz pokaz indeksa/studentske ID kartice kartu mogu kupiti za 4 KM.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *