Jubilarno izdanje filmskog festivala koji otvara prostor za komunikaciju

5. Pravo ljudski
5. Pravo ljudski
Peti jubilarni filmski festival o ljudskim pravima, PRAVO LJUDSKI, održat će se od 10. do 15. novembra 2010. u Sarajevu. Bit će prikazan 51 film iz 27 zemalja, dok će biti održano i 6 premijera. Pored programa glavnog festivala, od 12. do 14. novembra će se odvijati i program za mlade ZUMIRAJ PRAVA (ZOOM RIGHTS).

Festival, koji će ove godine prvi put biti takmičarskog karaktera, bit će otvoren evropskom premijerom dugometražne verzije južnokorejskog filma „Željezne vrane” (Iron Crows), a sarajevskoj projekciji prisustvovat će i režiseri Nam Park i Min-Chul Kim.

Pravo ljudski 2010
Pravo ljudski 2010
„Za ovogodišnji program, prije svega vodili smo se idejom da prikažemo filmove o temama koje nisu prisutne u javnom diskursu, te filmovima koji su odraz individualnog suočavanja sa prošlošću i koji propituju pitanje doma, pripadanja i ratne prošlosti.”, istakla je kreativna direktorica i selektorica festivalskog programa, Kumjana Novakova, te objasnila da PRAVO LJUDSKI ima koncept otvaranja prostora za dijalog i razmjenu ideja. „PRAVO LJUDSKI propituje, a ne daje mišljenje.”, zaključila je Novakova.

Ovogodišnji PRAVO LJUDSKI podijeljen je u 5 programa i program za mlade ZOOM RIGHTS. Extra muros (izvan zidina) rezerviran je za filmove u takmičarskoj selekciji. Najbolji filmovi sa festivala dokumentarnog filma iz 2009. i 2010. moći će se pogledati u okviru programa re:versus, dok će Kratki Kung Fu predstaviti najbolje kratke dokumentarne filmove u kojima se eksperimentira sa svim segmentima filmskog izričaja. In The Hub naziv je programa u kojem su filmovi koji se bave Bosnom i Hercegovinom. Projecting Scotland je program u kojem će se predstaviti Međunarodni festival dokumentarnog filma o ljudskim pravima iz Glasgowa, u okviru kojeg je ranije upriličena i prezentacija PRAVO LJUDSKOG. Svakodnevno, poslije projekcija publika će imati priliku doxati sa autorima filmova, te na taj način reflektirati svoje iskustvo sa filmskim stvaraocima.

Ulaz na sve projekcije je besplatan.

U iščekivanju Festivala, u nedjelju 7.novembra u Duplex/Galeriji 10m2 u 18h bit će otvorena video-izložba Eho tragova. Riječ je o video radu dokumentarnog uratka Tragovi, filmu o postratnom periodu u Bosni i Hercegovini koji potpisuje Guillermo Carreras-Candi.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Objavljeno u Nekategorisano

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *