Jubilej Bosanske vile

Bosanska vila
Bosanska vila
“Bosanska vila”, pokrenuta 1885. godine, jedan je od najstarijih časopisa u Bosni i Hercegovini.

Tokom skoro tridesetogodišnjeg postojanja, “Bosanska vila” je bila otvorena svim saradnicima dobre volje. Rad se prekida po izbijanjanju Prvog svjetskog rata.

Nakon osam decenija – 10. maja 1994. godine SPKD “Prosvjeta” – Sarajevo u teškim ratnim uslovima, ponovo pokreće “Bosansku vilu”, list za nauku, kulturu i društvena pitanja.

U “Bosanskoj vili” danas možete naći književne priloge savremenih pisaca, prvenstveno iz Bosne i Hercegovine ali i autora sa područja cijelog prostora bivše Jugoslavije.

Tu su i članci iz kulturne baštine, radovi iz oblasti društvenih nauka, pozorišta, filma, likovnih umjetnosti, stranih književnosti, prvenstveno priče i poeziju, obilježava godišnjice značajnih događaja iz istorije srpskog naroda, kao i godišnjice značajnih stvaralaca.

Objavljuju se i informativno-analitičke tekstove domaćih i stranih autora, tretira aktuelna pitanja jezika u Bosni i Herecegovini, predstavlja nove knjige i druga pitanja iz oblasti književnosti, kulture i društvenog života. U tretiranju navedenih pitanja, časopis njeguje duh otvorenosti, tolerancije, demokratske širine, duh intelektualnog dostojanstva, analitičnosti i razuma, distanciran od pitanja tekuće politike, njenih promjenjljivih i prolaznih ideja i raspoloženja.

“Bosanska vila” je danas jedini časopis u bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH koji se štampa na ćirilici. Izdavač “Bosanske vile” je SPKD “Prosvjeta” – Sarajevo.

Povod za priču o “Bosanskoj vili” je izdanje 50. broja ovog časopisa, koje će biti promovisano u četvrtak, 10. februara 2011. godine, u 18:30h, u prostorijama SPKD “Prosvjeta”, ulica Sime Milutinovića – Sarajlije 1, Sarajevo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *