Jugoslovensko dramsko večeras u Sarajevu

Jugoslovensko dramsko pozorišteJugoslovensko dramsko pozorište predstavit će se večeras sarajevskoj publici dramom “Tartif” u adaptaciji i režiji Egona Savina, gostujući na sceni Narodnog pozorišta u okviru Festivala “Sarajevska zima”.

Uloge u ovom klasičnom komadu Jean-Baptiste Molierea tumače Svetlana Bojković, Boris Isaković, Sloboda Mićalović, Radovan Vujović, Marko Baćović i drugi iz brojnog glumačkog ansambla. Direktor Jugoslovenskog dramskog pozorišta Jovan Cvejić istaknuo je na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu da ovaj komad govori o licemjerstvu u društvu i odnosu crkve.

Beogradsku premijeru predstava je zabilježila krajem prošle teatarske sezone, a već je predstavljena i zagrebačkoj publici. “Tartif” će također 3. maja otvoriti festival u Rijeci, dok su za večerašnju izvedbu u Sarajevu sve karte već rasprodate. Češki umjetnici večeras će na sceni CDA izvesti komad “Albert se boji” autora Jamesa Donlona i Vojta Švejda.

Ujedno i reditelj predstave, Švejda je najavio da je riječ o pantomimi i teatru komedije. Predstava govori o strahu mladića koji ima određene probleme sa samim sobom, tačnije samopouzdanjem. Publika će imati priliku čuti i muzičare na klarinetu i kontrabasu, koji će se u izvedbu uključiti na principu improvizacije.

“Sva lica Petra M. Andreevskog” naziv je komada autorice Jelene Cvetanovske s kojim će se ansambl Dramskog teatra Skoplje predstaviti sutra sarajevskoj publici u Narodnom pozorištu. Režiju potpisuje Vlado Cvetanovski, a predstava, kako je rečeno, budi praslike i s njima povezana iskonska osjećanja koja svi nosimo u dubini kolektivne i individualne memorije.

Isti će teatar na maloj sceni Narodnog pozorišta sutra također izvesti i predstavu “Žena kao bojno polje” Mateya Visineka u režiji Vladlena Aleksandrova. On je ustvrdio da komad ima univerzalno značenje – govori o ženi koja je majka robinja svih nas, ali i okrutnosti rata, nacionalizmu te poremećenoj predstavi ljudske prirode.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *