Jurek došao na burek

‘Volimo Jureka više od bureka’ jedna je od najčešće ponavljanih krilatica po kojoj Sarajlije pamte blještave dane kada je 1984. godine u Sarajevo došla Olimpijada, koja je, prema riječima svih relevantnih, najbolje organizovana Olimpijada do tada.

Jure Franko na ZOI 84
Jure Franko skija za srebro na sarajevskoj Olimpijadi

Ti dani se pamte po mnogo čemu. Po nevjerovatnom ushićenju koje je vladalo na ulicama glavnog grada, na sportskim borilištima u i oo Sarajeva, kao i na licima i srcima domaćina i gostiju.

Sarajevo i Sarajlije se i danas s ponosom sjećaju sjajnih rezultata koje su vrhunski sportisti postizali tih bajkovitih dana na Jahorini, Bjelašnici, Trebeviću, u i ispred Zetre… sjećaju se i dodjele medalja na platou Skenderije, gdje je svojevremeno mladić širokog osmjeha i rumenih obraza, Jure Franko, osvojio prvu olimpijsku medalju na Zimskoj Olimpijadi za, tada zajedničku državu, Jugoslaviju.

Jure Franko nakon vožnje za srebro na ZOI 84Tada je nastala i pomenuta krilatica ‘Volimo Jureka više od bureka’ koja je ovih dana aktuelizirana jer nam je Jurek, osim što je opet, svratio na burek, došao i da kaže kako 14. februar 1984. godine, dan kada je osvojio olimpijsko srebro u Sarajevu, slavi kao svoj drugi rođendan, a život dijeli na: prije i poslije Sarajeva.

Od nekadašnjeg sjaja je ostao samo sjetni osmjeh domaćina i gosta. Sportska borilišta su razrušena tokom opsade,a nikom nije dovoljno stalo da ih obnovi. Nikome nije stalo niti da se u našem gradu ponovo počnu razvijati zimski sportovi. Sve što se dešava je stihijski i rezultat rijetkih entuzijasta koji imaju snage da se izbore sa besmislenim sistemom koji više proguta nego što stvori.

I pored toga što Sarajevo spada među rijetke gradove koji su imali čast da ugoste tako veliko takmičenje poput Olimpijade od čije slave bi se čak moglo i živjeti, činjenica je da bez obrzira na stradanja i ruševine uzrokovane prošlim ratom, nikome ne pada na pamet da se potrudi niti popraviti, a kamoli vratiti vrhunska takmičenja na olimpijska borilišta.

Jure Franko danasSve što se dešava, sem turističke posjete onih kojima niti loš snijeg ne smeta da se zabave pričama domaćina o nekadašnjem sjaju, su rijetka revijalna takmičenja ili ona humanitarnog karaktera, poput ovogodišnjeg pružanja podrška djeci – takmičarima koja će učestvovati na međunarodnom takmičenju “Djeca za mir u svijetu”, koje se održava na Bjelašnici 7. februara 2010. godine u disciplinama slalom i veleslalom.

Jure Franko je bio humanitarno angažovan prilikom održavanja Zimskih olimpijskih igara u Torinu kada je u saradnji sa Pier Grosom i Albertom Tombom finansirao i organizovao dolazak 45 djece bez roditelja iz Italije, Slovenije i sarajevskog Dječijeg SOS Kinderdorf sela u Torino. Prisustvovanje na utrci u veleslalomu koja se održala u Sestriereu bio je nezaboravan doživljaj za 15 malih Sarajlija koji su tokom rata ostali bez roditelja.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *