Jurinko Rajič u Zvonu

Udruženje za afirmaciju kulture i umjetnosti Zvono vas poziva na izložbu i projekciju animiranih filmova Jurinka Rajiča, animatora i utemeljitelja festivala animiranog filma NAFF u Neumu. Otvaranje izložbe je u utorak, 12. aprila 2016. godine od 21 sat, u galeriji Zvono (Obala Maka Dizdara 10).

Uzbudljivi svijet animacije, crtanog filma i stripa Jurinka Rajiča
Uzbudljivi svijet animacije, crtanog filma i stripa Jurinka Rajiča

Šira javnost Jurinka Rajiča najčešće prepoznaje kao utemeljitelja i direktora neumskog festivala animiranog filma NAFF koji iz godine u godinu dobija sve više potvrda o važnosti zahvaljujući dolasku u Neum nekih od najznačajnijih autora i autorica animacije današnjice. Između ostalog, redovni posjetitelji i posjetiteljice NAFF-a ‘Mašu i medu’ upoznali su mnogo prije već što je ovaj presimpatični crtani o dobrom medvjedu i nestašnoj djevojčici osvojio svijet.
U Neum su zahvaljujući Jurinku i njegovom malobrojnom timu stizali i scenarista ‘Simpsona’ i autor specijalnih efekata na filmu ‘Gospodari prstenova’, te brojni drugi profesionalci koji su članstvom u žiriju, učešćem u takmičarskom programu ili vođenjem radionica oplemenili ovaj jedinstveni praznik animacije.

Rad Jurinka Rajiča
Rad Jurinka Rajiča

Jurinko Rajič svoja crtačka znanja godinama prenosi najmlađim polaznicima njegovih škola. Nakon kampova animacije koje je takođe organizovao u Neumu, danas školu crtanog filma vodi u okviru mostarskog Muzičkog centra Pavaroti.
Susret u Zvonu biće prilika da Jurinka Rajiča upoznamo kao autora, a ne samo kao domaćina animatorima ili posvećenog edukatora. Uz izložbu skica i crteža, publika će imati priliku pogledati kratki izbor iz njegovoh crtanih filmova. Animatorski počeci Jurinka Rajiča vezani su za čuvenu zagrebačku školu animiranog filma u okviru koje je učestvovao u realizaciji nekih od najznačajnijih crtanih filmova nastalih na prostoru bivše Jugoslavije.

Jurinko Rajič
Jurinko Rajič

Jurinko Rajič je rođen 1954. godine, u Čapljini. Diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Zagrebu, a rad na crtanom filmu započeo je kao animator, 1985 godine, u Croatia filmu (Zagreb). Radio je na cjelovečernjim projektima Croatia filma: Čudnovata šuma, Čarobnjakov šešir, Čudnovate zgode šegrta Hlapića, gdje je radio layout i animaciju. Najpoznatiji su mu filmovi Emina, Naša posla, Spomenik, Paparazzo, Naša mala vala, Jorgovan i Linđo.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *