Kako sam naučila voziti, u režiji Selme Spahić

Selma SpahićIako je često prešućujemo, zatvaramo oči pred njom i ne progovaramo, u posljednje vrijeme o pedofiliji se sve više govori, a ova bolna tema uskoro će osvanuti i na kazališnim daskama.

Naime, već desetak dana na Maloj sceni En Face Narodnog pozorišta Sarajevo traju probe za predstavu “Kako sam naučila voziti” u režiji Selme Spahić, a po tekstu Paule Vogel, koja je za ovu dramu dobila Pultizerovu nagradu.

Predstava se radi u produkciji Mostarskog teatra mladih, a premijerom ove predstave će biti zatvoren ovogodišnji 31. festival autorske poetike.

Selmi Spahić ovo nije prva saradnja s Mostarskim teatrom mladih. Upravo predstava “Usamljeni zapadâ” u njenoj režiji je pobijedila na prošlogodišnjem Festivalu autorske poetike. I ovaj put ekipa predstave je provjerena: u predstavi igraju Ermin Bravo, Jelena Kordić i Alma Terzić.

“Predstava pedofiliju tretira na jedan vrlo specifičan način trudeći se dati objektivnu sliku obje osobe koje sudjeluju u samom događaju – tetka i djevojčice, odnosno njegove nećakinje. To je nešto što je blizu incestu, ali nije incest. Radi se o vrlo specifičnom kutu koji nas upoznaje s te dvije osobe i ustvari se trudi ispričati priču dvoje ljudi, koja je ljubavna priča, ali tek kad se izmaknete, vidite da se zapravo radi o jednoj vrsti zločina”, kaže nam Spahić.

Govoriti o pedofiliji danas jako je važno, kaže Spahić, jer takvih tema općenito malo ima u kazalištu.

“Pedofilija se zataškava, prešućuje i još uvijek je tabu, kao što je tabu i tema dječje seksualnosti koja se nikada ne otvara. To su jako važne teme koje nas svakodnevno okružuju, a zataškavanjem samo produbljujemo problemâ”, kaže Spahić.

razgovarala: Andrijana Copf

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *