Kako se ponašati u pozorištu

Koliko puta vam se desilo da sjedite u pozorištu dok vam se jednostavno ne dopušta osnovnu ideju – da pogledate predstavu na miru? Da li je riječ kultura postala sasvim relativan pojam? Da li je biti pristojan postalo toliko teško? Šta se desilo sa lijepim ponašanjem? Može li ova manjina koja i dalje zna kako bi to trebalo da se ponaša u pozorištu i kulturnim ustanovama pobijediti sveprisutnu nekulturu i primitivizam?

Scena iz opere Carmen, Narodno pozorište Sarajevo (foto Mina Coric)
Scena iz opere Carmen, Narodno pozorište Sarajevo (foto Mina Coric)

Odlazeći u pozorište moramo se obući prikladno, svečanije nego inače, naročito ako je u pitanju premijera. Parfem ne smije biti prenaglašen i jak, kako ne bi smetao ostalim gledaocima.

U pozorište je poželjno stići prije početka predstave. Ako zakasnite naićićete na zatvorena vrata. Kad predstava počne, gledaocima nije dozvoljen ulazak u salu, jer bi uznemirili gledaoce i glumce svojim dolaskom. Ako ste već zakasnili, morate biti što tiši dok čekate da završi prvi čin kako biste ušli na pauzi.

U pozorištu je obavezno ostaviti kapute i mantile u garderobi. Ako je muškarac u društvu žene on preuzima obavezu oko garderobe. Ako je predstava koji gledamo nepoznat gledaocu korisno je uzeti program koji se nudi u foajeu pozorišta.

Ako imamo mjesta u loži žene sjede u prednjem redu, a muškarci iza njih. Za vrijeme trajanja predstave treba vladati potpuna tišina, svako šaputanje, grickanje ili šuškanje treba izbjegavati.

Glumcima odajemo priznanje da su bili dobri aplauzom na kraju teksta ili scene.

Koliko vam se sviđa ova objava?

Kliknite na srce da ocijenite!

Prosječna ocjena / 5. Do sada ocjenjeno:

Objava nema ocijena! Budite joj prvi :)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *